Debatt

Axel Hallberg: Därför är Moderaternas omsvängning så allvarlig

DEBATT. Beslutet från Moderaterna att lämna en av de mest fundamentala mänskliga rättigheterna, rätten att söka asyl, är oerhört farligt, skriver Axel Hallberg, språkrörskandidat för Grön Ungdom. Ett system med enbart kvotflyktingar lämnar människors liv i händerna på politikers nycker.

Axel Hallberg, språkrörskandidat, Grön Ungdom
Axel Hallberg, språkrörskandidat, Grön Ungdom
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Axel Hallberg, språkrörskandidat, Grön Ungdom

Moderaternas omsvängning i migrationspolitiken nådde nyligen nya och oroande höjder när partiet lämnade en av de mest fundamentala mänskliga rättigheterna – rätten att få söka asyl. Få har uppmärksammat denna omsvängning. Låt mig tala klarspråk om varför den är så oerhört farlig.

Få går så långt som M

Var och en som flyr från förföljelse på grund av etnicitet, religion, tillhörighet till en viss samhällsgrupp eller politisk uppfattning har rätt att resa till ett annat land och söka asyl där. Detta är inte en formulering från MP:s partiprogram, utan så som FN definierat asylrätten i de internationella konventioner som många länder ställt sig bakom. EU går längre och säger att samma rätt även gäller dem som flyr från krig.

Asylrätten har historiskt betytt otroligt mycket. Den har garanterat att människor som förtrycks har haft en utväg. Den har också haft starkt stöd. Både i Sverige och globalt har vi sett en massiv politisk uppslutning kring asylrätten. De senaste åren har vissa länder börjat vackla kring hur man i praktiken ska upprätthålla asylrätten, men få går så långt som Moderaterna nu gör och propagerar för att riva upp de internationella regler som finns. Moderaternas omsvängning är alltså omfattande.

System med enbart kvotflyktingar inhumant

Det Moderaterna föreslår är att gå över från dagens system till ett system med enbart kvotflyktingar. Att aktivt jobba med att ta emot fler kvotflyktingar är positivt. Det gör att fler från FN:s flyktingorgan UNHCR:s flyktingläger kan åka direkt till ett EU-land och slippa ta en farlig flyktväg. Detta förslag har Miljöpartiet och Grön Ungdom drivit länge, det krävs fler lagliga vägar till EU för att färre ska dö på Medelhavet.

Men att ställa detta system mot asylrätten är inhumant. Av flera skäl. För det första finns det ingen motsättning. Vi kan öka antalet kvotflyktingar och skapa fler lagliga vägar till EU samtidigt som vi bevarar människors rätt att själva fly från krig och förtryck. Det är detta vi gröna jobbar för dagligen.

Asyl måste förbli en rättighet

För det andra; den som flyr är inte i mindre nöd bara för att den inte befinner sig i UNHCR:s flyktingläger. Ofta är det naturligtvis tvärtom. UNHCR kanske inte har ett läger i närheten och den enda utvägen är att fly med andra medel.

För det tredje; vi kan inte låta människors rätt till skydd bli en fråga om en kran som kan vridas på och av. Det är därför som asylrätten just är en rättighet. Om Sverige och andra länder skulle riva upp asylrätten och helt gå över till ett system med bara kvoter är risken väldigt stor att vi i framtiden kommer få kappvändande politiker som minskar kvoterna eller skrotar dem helt. Det kanske är Moderaternas framtidsvision, men det är inte ett anständigt och humant system.

"Solidaritet är gränsöverskridande"

Den gröna visionen är att ingen ska behöva fly, men att de som behöver det ska få en plats i vårt samhälle. Den visionen bygger på tron på de mänskliga rättigheterna och på att solidaritet är gränsöverskridande. Detta är något som borde kunna accepteras av alla, men tyvärr har Moderaterna valt en helt annan väg. Just därför är vi gröna i dessa tider en så viktig motpol.

Dokumentation

Debatt på Altinget

Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Vill du medverka i debatten? Kontakta debattredaktionen på [email protected]



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00