Avtal kan bli krav för invandrad arbetskraft

ARBETSMARKNAD. Villkoren för arbetskraftsinvandrare ska ses över. Regeringen vill bland annat utreda om det ska krävas ett anställningsavtal för att få arbetstillstånd.

Per-Anders Sjögren

För att en person ska få arbetstillstånd krävs ett erbjudande om jobb i Sverige, men det finns i dag inga krav på anställningsavtal. Regeringen vill undersöka om det går att skärpa reglerna så att det i fortsättningen ska krävas ett bindande anställningsavtal i de fallen.

En annan fråga som utredaren ska överväga är om det ska gå att begränsa möjligheten för en arbetsgivare att försämra anställningsvillkor, som lön och arbetstider, efter det att ett arbetstillstånd har beviljats. I direktiven skriver dock regeringen att en sådan begränsning skulle vara en avvikelse från den avtalsfrihet som råder på svensk arbetsmarknad. Utredarens uppgift blir därför att analysera vilka effekter sådana regler skulle få för arbetsgivare som har behov av att rekrytera arbetskraft och om det är lämpligt att införa en begränsning i att omförhandla ett anställningsavtal.

Regeringens planer omfattar dem som kommer från länder utanför EU. De senaste åren har regler införts för att undvika att de som kommer till Sverige för att arbeta utnyttjas. Men det räcker inte, anser regeringen. Det kommer ständigt nya rapporter om missförhållanden och därför vill regeringen att utredaren undersöker i vilken omfattning som arbetskraftsinvandrare utnyttjas på den svenska arbetsmarknaden och sedan tar fram förslag för att förhindra det.

Uppdraget ska redovisas för regeringen senast den 1 september 2016.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00