Avfallsimport ökar kraftigt

MILJÖ. Sveriges import av avfall har mer än fördubblats sedan 2009, visar en rapport från Naturvårdsverket. Exportvilliga grannländer och ett välutbyggt svenskt fjärrvärmenät anges vara anledningarna.

Foto: Grafik: Naturvårdsverket
Ella Sundström

Mellan 2009 till 2013 har Sveriges import av avfall mer än fördubblats visar en sammanställning från Naturvårdsverket. Det rör sig framförallt om avfall från hushåll och bygg- och rivningsavfall men även farligt avfall från exempelvis elektronik. Ökningen har fortsatt även under 2014 visar preliminära siffror.

– Om alternativet är att lägga avfallet på deponi, är det kortsiktigt bättre om avfallet istället blir till energi, säger Jon Engström, chef för sektionen för operativ tillsyn på Naturvårdsverket, till Altinget.

Andra länder pressade 

Anledningen till att importen har ökat kan bero på att även andra länder är pressade att minska avfallet som går till deponi. Majoriteten av avfallet kommer från Norge och Storbritannien. Att det just är Sverige som tar emot avfallet beror på att det sedan länge funnits en effektiv teknik för att förbränna avfall. Dessutom är fjärrvärmenätet väl utbyggt vilket gör att energin i avfallet kan utnyttjas på ett effektivt sätt. Mer än åttiofem procent av det importerade avfallet går till energiåtervinning.

Jon Engström tror att Sverige vinner på det ekonomiskt. Annars hade nog inte det byggts så många fjärrvärmeverk. Men Vänsterpartiet ogillar utvecklingen.

Sverige ska inte bli en mottagare för Europas avfall

Jens Holm
Klimatpolitisk talesperson för Vänsterpartiet

– Jag tycker att det är mycket problematiskt. Sverige ska inte bli en mottagare för Europas avfall, utan istället måste vi verka för att länder bearbetar sitt eget avfall, säger Jens Holm, riksdagsledamot i miljö- och jordbruksutskottet och klimatpolitisk talesperson, till Altinget.

Avfärdar importförbud

Det måste finnas övergripande mål för hur vi ska minska mängden avfall, menar Holm. Däremot vill han i dagsläget inte se ett förbud mot avfallsimport.

­– Vi måste ha ett system för att kunna hjälpas åt vid en krissituation. Men långsiktigt måste vi minska den totala mängden avfall, säger Holm.

Det håller även Jon Engström med om.

– Målet är att mängden avfall ska minska såväl i Sverige som i övriga Europa.

 

Nämnda personer

Jens Holm

Styrelseordförande Stockholms hamn AB, hållbarhetsansvarig ESMC
fil. mag. i sociologi (Uppsala uni., 1996)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00