Andra gången politikerna tvärnitar om presstödet

ANALYS. För andra gången stoppar politikerna förslag som skulle kunna ha gjort presstödet innovativt. I stället blir merparten av presstödet konserverande.

Tidigare i veckan gick kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) och politiker från sju riksdagspartier (SD är det enda parti som inte är med) och förklarade att de är överens om ett nytt presstöd.

Det är lite som är nytt i förslaget. Men det fanns ett nytt förslag från utredaren Anette Novak. Den utredningen var tillsatt av regeringen och var tänkt att komma med ett förslag som i grunden gjorde om presstödet så att det skulle kunna passa dagens mediemarknad och vara stöd för innovationer som hjälper medierna in i morgondagens marknad. Men regeringen går inte vidare med det förslaget. I stället justerar man det gamla som är ett system för gårdagens marknad och som dessutom verkar konserverande. Statliga pengar ska fortsätta att gå till ett stödsystem som hade passerat bäst före-datum för över tio år sedan.

För att skingra eventuella frågetecken som kan ha dykt upp. Ja, jag är jävig i frågan. Med dagens system får Altinget inget presstöd och kommer antagligen inte heller att få det med det förslag som de sju partierna har ställt sig bakom.

Login