Altinget tipsar om Almedalen

ALMEDALEN. Har du svårt att sovra i det omfattande programmet över seminarier i Almedalen? Altinget ger några tips där politiken är extra intressant.

Foto: Georg Gyllenfjell
Mattias Croneborg

Striden vid fyrapocentsspärren

Maktanalyser om vem som ska regera med vem lär det bli gott om i rapporteringen från Almedalen. Då kan det vara mer intressant att höra analyser om hur nedflyttningsstreckets psykologi fungerar. Mittuniversitetet arrangerar “Striden kring strecket – vad innebär fyraprocentsspärren för partierna, egentligen?” på onsdagen.

Aldrig tidigare har fyraprocentsspärren känts så betydelsefull som i detta val. Tre av de åtta riksdagspartierna svettas under eller kring spärren:  KD, MP och L går osäkra. Samtidigt finns det tre partier utanför riksdagen som hoppas kunna räkna ett valresultat i procent snarare än promille. Det är Feministiskt Initiativ, Medborgerlig samling och Alternativ för Sverige. Kan vara läge att höra mer om hur partierna ser på fyraprocentsspärren. Med på seminariet är representanter från Moderaterna, Feministiskt initiativ, Kristdemokraterna och Miljöpartiet.

Striden kring strecket – vad innebär fyraprocentsspärren för partierna, egentligen?

Plats: Cramérgatan 3

Tid: 4 juli 10.00-10.45


Det är ekonomin, dumskalle!

Eller så som det hette i Bill Clintons presidentvalskampanj: It´s the ecomomy stupid. Det mesta i politiken kommer förr eller senare att handla om ekonomi. Vad tycker partierna att vi har råd med och hur ska det prioriteras. Nästan lika fastnaglat som partiledartalen är de ekonomiskpolitiska seminarierna som flera av riksdagspartierna har under Almedalsveckan. Här får partiets ekonomiskpolitiska talespersoner tid att lägga ut texten ordentligt. Ofta framkommer det nyheter om partiets politik på ett eller annat sätt. Den som vill hålla sig uppdaterad om partiernas politik bör kolla in dessa. Här är hållpunkterna:

Var kommer alla sverigedemokrater ifrån?

Sverigedemokraterna kan växa mest av alla partier om opinionsläget håller i sig. Det kan rita om den politiska kartan rejält. Istället för två block och ett mindre vågmästarparti kan Sverige få tre ganska jämnstora partier och därutöver en rad småpartier.  Institutet för Framtidsstudier arrangerar ett seminarium som förhoppningsvis ger svar på några frågor om vad som har hänt i opinionen.

Sverigedemokraternas väljare - Vilka är de, var kommer de ifrån och vart är de på väg?

Plats: F-huset, Uppsala universitet, Skeppsbron 24

Tid 2 juli 13.50-14.50

Vart ska alla myndigheter?

För oss som följer med i frågor som har med statliga förvaltning att göra har en stor fråga varit myndighetsflytt. Regeringens ambition är att öka den statliga närvaron i landet. Detta har satt igång ett lobbykrig mellan kommuner och regioner. Attraktiva arbetsgivare som lockar till sig högutbildade och som kan få stora spridningseffekter är guld värt för kommunalråd. Västsvenska Handelskammaren arrangerar ett seminarium där även Sydsvenska Handelskammaren deltar. Göteborg och Malmö står på deltagarnas önskelista.   

Myndighetsflytt – ny plats, nya möjligheter

Tid: Femte juli, 16:30 - 17:30

Plats: Strandvägen, H553

Pengar för inget

Som ett litet mer progressivt inslag tipsar vi om tidningen Syres seminarium om medborgarlön eller basinkomst, alltså att man får pengar för att just göra ingenting.

Det har lyfts fram som ett sätt att bekämpa fattigdom. Men en del forskare och debattörer menar att det finns andra fördelar också. Exempelvis att vi inte blir latare, utan tvärtom börjar jobba mer, och görna med roligare saker. Numera förknippas förslaget ofta med vänsterpolitiker men så har det inte alltid varit. Till exempel hade den amerikanska presidenten Richard Nixon arbetat fram ett förslag om basinkomst, men som stoppades i den amerikanska lagstiftningsprocessen.

Basinkomst – en revolutionär reform eller ett billigt sätt att ta hand om fattigdom?

Tid: 3 juli 11.00

Plats: Södra Kyrkogatan 6

Dokumentation

Vad tycker opinionsbildarna är viktigast under Almedalsveckan?

Läs Altingets stora Almedalsenkät.  

Altinget Miljö och Energi

Altinget Utbildning

Altinget Säkerhet 



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00