Altinget sammanfattar politikeråret 2017

KRÖNIKA. Statsministern klarade sig i IT-skandalen vid Transportstyrelsen. Moderaterna vände nedåt och uppåt under året och krispartigruppen fick en ny medlem. 

I juli briserade årets största politiska skandal. Uppgifterna om att Transportsstyrelsen hade outsourcat datauppgifter till ett företag med icke-säkerhetsklassade anställda i utlandet kom i slutet av juli. Men fokus flyttades relativt snabbt från det faktiska fallet till regeringens hantering av frågan. Vem visste vad och vem hade pratat med vem?

Konstitutionsutskottets utredning som ska ge svar på de frågorna blir klar först i juni 2018. Men Allianspartierna lät inte vänta på sig utan gick i princip omgående ut och riktade misstroendevotum mot inrikesministern, infrastrukturministern och försvarsministern.

Stefan Löfvens största prövning som regeringschef tornade upp sig och uppgifter om regeringens avgång florerade flitigt. Men när statsministern den 29 juli kallade till presskonferens på Rosenbad visade det sig att han bara gick med på att offra inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson. Försvarsminister Peter Hultqvist tänkte han behålla.

Login