Allmänna motionstiden är slut – de har skrivit flest

Avskaffa gränskontroller och danstillstånd, och tillåt vinförsäljning i matbutiken. Under den allmänna motionstiden har  över 2 200 motioner lämnats in, för riksdagen att nu ta tag i. Det är dock det lägsta antalet på tio år, och färre än efter valet 2018.

Den allmänna motionstiden har pågått från den 26 september till onsdagen den 23 november. Totalt har 2 238 motioner lämnats in, bland annat om att avskaffa gränskontrollerna mellan Sverige och Danmark.
Den allmänna motionstiden har pågått från den 26 september till onsdagen den 23 november. Totalt har 2 238 motioner lämnats in, bland annat om att avskaffa gränskontrollerna mellan Sverige och Danmark.Foto: Johan Nilsson/TT, Fredrik Sandberg/TT
Miranda Olsson

Totalt 2 238 motioner har lämnats in sedan den allmänna motionstiden inleddes 26 september.

Det är nästan 2 000 färre än förra året, något som skulle kunna förklaras av att SD och M, flitiga motionsskrivare, haft annat att tänka på. Även 2018 lämnades färre motioner in, men trots att regeringsbildningen dröjde än mer efter förra valet uppgick antalet då till nästan 3 000. 

De skrev flest
  1. Markus Wiechel (SD), 135 motioner
  2. Sten Bergheden (M), 108 motioner
  3. Niels Paarup-Petersen (C), 90 motioner
  4. Alexander Christiansson (SD), 84 motioner
  5. Rickard Nordin (C), 68 motioner
  6. Annika Hirvonen (MP), 63 motioner
  7. Helena Vilhelmsson (C), 61 motioner
  8. Eva Lindh (S), 57 motioner

I år är det förra årets tvåa, Markus Wiechel (SD), som toppar listan med 135 motioner. Han följs av Sten Bergheden (M) som skrev flest motioner av alla 2021, totalt 239 stycken. Tredje flest motioner i år står Niels Paarup-Petersen (C) bakom. ”Är det så?” undrar han när Altinget ringer.

Öresundsregionen, danstillstånd och vin i matbutiken

Runt femtio av Paarup-Petersens 90 motioner är så kallade kommittémotioner, med flera ledamöter som medförfattare. Han själv har lämnat in 35 enskilda.

– Ur ett demokratiskt perspektiv tycker jag att det är bra att väljarna får se vad ledamöterna faktiskt står för och vad de vill. Det som kanske inte alltid är partiets politik, säger han till Altinget.

För Paarup-Petersen, invald från Skåne, har frågor som berör Öresundsregionen och avskaffandet av gränskontrollerna varit viktiga att lyfta. Men också försäljning av öl och vin i livsmedelsbutiker och den svenska narkotikapolitiken.

– Det handlar om mycket regionala och liberala frågor. Jag och Rickard Nordin (Centerpartiets klimat - och energipolitiska talesperson, reds. anm) har också skrivit en motion om tio lagar och regler som vi tycker borde tas bort.

I motionen märks exempelvis:

  • avskaffa danstillstånden
  • avskaffa kassettbandsavgiften
  • avskaffa förbudet mot att fotografera offentlig konst
  • avskaffa flipperspelslagen
  • avskaffa kravet på mat vid alkoholservering

Trots att många förslag från den allmänna motionstiden inte genomförs, tycker Niels Paarup-Petersen ändå att det är viktig del av riksdagens arbete. 

– En del av mina förslag från tidigare år har också blivit av, men oavsett är de med som en grund, saker som vi borde titta på och diskutera, säger han.

Motionerna kan innehålla ett, eller flera, förslag som riksdagsledamoten vill att riksdagen tar ställning till. Men innan förslagen når kammaren passerar motionerna genom utskotten. Oppositionens budgetförslag, som också ska in under den allmänna motionstiden, behandlas redan innan jul medan andra motioner hanteras löpande framåt våren.

Antalet motioner har uppdaterats efter nya uppgifter från riksdagen.

Nämnda personer

Niels Paarup-Petersen

Riksdagsledamot (C), utbildningspolitisk talesperson med ansvar för digitala frågor och cyber
Statsvetenskap i Århus och Köpenhamn

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00