Alliansen fortsätter med riskkapital till bilindustri

BUDGET. Det statliga riskkapitalbolaget Fouriertransform kommer inte att gå in med pengar i miljö- och livsvetenskap, som regeringen ville. Fouriertransform fortsätter i stället att investera i fordonsindustrin, har riksdagen beslutat.

Mattias Croneborg

Fouriertransform skapades av den borgerliga regeringen under finanskrisen som drabbade fordonsindustrin hårt. Riksdagsmajoriteten anser att finanskrisens efterverkningar fortfarande är påtagliga.

Frågan om Fouriertransform var uppe i samband med att riksdagen beslutade om budgetpengar för utgiftsområdet näringslivspolitik.

– I en bransch som fordonsindustrin kan man inte avveckla investeringar hur som helst, sade Penilla Gunther (KD).

– Man måste vara långsiktig. Det går inte att svänga över till något annat över en natt.

Man måste vara långsiktig. Det går inte att svänga över till något annat över en dag.

Penilla Gunther (KD) om riskkapitalism
Riksdagsledamot

 Fortsatt strategisk industri

Riksdagen beslutade våren 2013 att Fouriertransform ska utvidga verksamheten till att utöver fordonsindustrin även omfatta andra delar av tillverkningsindustrin och ”närliggande tjänstenäringar”. Alliansen, med stöd av Sverigedemokraterna, anser att denna breddning är tillräcklig. Fordonsindustrin är en fortsatt strategiskt viktig näring för Sverige, resonerar de.

En annan skillnad mot regeringens budget gäller pengar till AB Terminologicentrum. Regeringen hade i sin budgetproposition föreslagit att anslaget som finansierar utgifter för statsbidrag till Terminologicentrum skulle dras ned med 90 procent. Men riksdagen beslutade att Terminologicentrum ska få fortsatta statsbidrag på samma nivå som tidigare.

Terminologicentrum lever vidare

Terminologicentrum jobbar med fackspråk. Företaget tar fram egna nya svenska facktermer eller samlar in andra nya termer och definitioner från en rad olika håll, bearbetar dem och gör dem tillgängliga för allmänheten. Företaget får ett statsbidrag på 4 miljoner kronor om året för att säkra denna verksamhet. Med Alliansens budget för näringslivsområdet behåller Terminologicentrum statsbidraget.

Regeringens förslag väckte tidigare stora protester. Bland annat skrev ledamöterna i Svenska Akademin en artikel på DN debatt.

Sammantaget får utgiftsområdet näringsliv 5,3 miljarder kronor. Det är 57 miljoner mindre än i regeringens förslag.

Damberg ropar – ingen svarar

– Varför drar man ned så mycket på Almi, frågade näringsminister Michael Damberg (S) vid flera tillfällen i debatten – utan att få svar.

Regeringen ville ge 260 miljoner kronor till Almi. Nu blir det 60 miljoner kronor mindre.

 

 

Nämnda personer

Mikael Damberg

Riksdagsledamot (S), vice ordförande i finansutskottet
Förvaltningslinjen (Stockholms uni., 2000)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00