Stulna nationella skatter ska lämnas tillbaka

RÄTTSVÄSEN. Kulturföremål som klassas som nationella skatter och som olagligen förts bort från en annan medlemsstat ska bli enklare att få tillbaka.

Mattias Croneborg

Redan i dag finns EU-regler om hur museiföremål ska lämnas tillbaka. Nu har dessa regler ändrats, vilket leder att de svenska reglerna också måste ändras. Syftet är att ge medlemsstaterna möjlighet att få tillbaka alla kulturföremål som klassas som nationella skatter.

Enligt förslaget, en proposition som nu lämnas till riksdagen, ska tidsfristen förlängas från två till sex månader för att myndigheterna i den återkrävande medlemsstaten ska kunna kontrollera om ett föremål som påträffats i en annan medlemsstat utgör ett kulturföremål.

Detsamma gäller tidsfristen för när en talan om återlämnande senast ska väckas. Där förlängs fristen från ett till tre år.

Sedan tidigare finns särskilda bestämmelser om en längre tidsfrist om 75 år för att väcka talan om återlämnande av offentliga samlingar och kyrkliga föremål med särskilt skydd. Nu utvidgas det till att gälla även andra religiösa föremål än kyrkliga.

De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2016.

Dokumentation

Vilka föremål omfattas?

Nu ska alla kulturföremål omfattas som en medlemsstat enligt nationell lagstiftning eller nationella administrativa förfaranden klassar eller definierar som en nationell skatt av konstnärligt, historiskt eller arkeologiskt värde i den mening som avses i artikel 36 i EU-fördraget.

Det är föremål av historiskt, paleontologiskt, etnografiskt eller numismatiskt intresse eller vetenskapligt värde. Detta oavsett om de ingår i offentliga samlingar eller inte, eller utgör enstaka föremål, och oavsett om de kommer från regelrätta eller otillåtna utgrävningar, förutsatt att de är klassade eller definierade som nationella skatter i aktuell medlemsstat.

Det finns inte längre några krav på att föremålen ska tillhöra någon viss kategori eller uppfylla vissa krav i fråga om ålder eller ekonomiskt värde.

Länk till regeringens proposition 2015/16:6



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00