Adaktussons stabschef går från KD till SD

PARTIBYTE. Charlie Weimers, tidigare KDU-ordförande och rådgivare till Göran Hägglund, går till Sverigedemokraterna.

Weimers går över till Sverigedemokraterna. Han var fram tills i dag stabschef i Europaparlamentet till Lars Adaktusson (KD), som också är andre vice ordförande i KD. 

Värvningen presenterades vid en pressträff i Motala.

– Jag har kämpat för konservativa värderingar under 20 år, säger Weimers, som menar att SD är det parti som i dag bäst står upp för hans värderingar.

– Jag är jätteglad att i dag få presentera en av våra tyngsta värvningar någonsin, säger Jimmie Åkesson, och beskriver Weimers som "en av de mest betydelsefulla konservativa profilerna i svensk politik".

Utesluten ur KD

Kristdemokraterna har gått ut med att Weimers nu utesluts ur partiet.  

“Kristdemokraternas verkställande utskott har beslutat att utesluta Charlie Weimers ur Kristdemokraterna. Weimers kommer även att bli uppsagt som tjänsteman i Europaparlamentet med omedelbar verkan”, skriver partiet.  

Samarbete med Busch Thor

Weimers har tidigare varit kommunalråd och var ordförande för Kristdemokratiska ungdomsförbundet 2008-11. Då var Ebba Busch Thor förste vice ordförande i ungdomsförbundet. Weimers och Busch Thor beskrevs under den tiden föra KDU mer högerut, då de bland annat förespråkade Nato-medlemskap, skärpta straff och gemensamma traditioner. 

Tidigare värvningsförsök

Det finns uppgifter om att SD försökte värva Weimers redan 2015, inför det planerade extravalet. 

– Jag är glad och stolt över mitt jobb som Lars Adaktussons kanslichef i Europaparlamentet i Bryssel och brinner för mitt arbete. Så jag hade tackat nej, sade Charlie Weimers, då till Värmlands Folkblad.  

Charlie Weimers fru, Jenny Weimers, gick över till SD i juni. Även hon har ett förflutet som medlem av KDU:s förbundsstyrelse.

Forrige artikel Altingets valkompass – se vilken kandidat du står närmast Altingets valkompass – se vilken kandidat du står närmast Næste artikel Valutspel – Det här lovar partierna i valet 2018 Valutspel – Det här lovar partierna i valet 2018
 • Rapportera

  Hans Lönn · Civilingenjör

  Vi går mot ljusare tider!

  Så skönt att se att SD förstärker! Ju flera med Weimers värderingar och trovärdiga inställning till SD desto bättre! Snart kanske det inte finns kvar några löjliga troll i SDs synliga del som en gång i tiden förespråkande vit makt! För övrigt så kan jag bara konstatera att Lars Adaktusson i en krönika uttryckte sådana åsikter att jag skulle ha röstat på honom om han företrätt SD! Skillnaderna börjar bli hårfina nu!

 • Rapportera

  Sonny Andersson

  Om KD nu är som SD, men minus det bruna. Varför välja SD?

  SD? Vi saknar uppenbarligen ett normalt missnöjesparti i Sverige för de som vill "röra om i grytan". Nu utnyttjar SD detta tomrum på ett oroande skickligt sätt. Det finns tydligen många som är så upprörda att de väjer att bortse från partiets talibanliknade medeltida kvinnosyn, bruna kostym och antidemokratiska agenda bara för att få kunna uttrycka sitt missnöje. Kan inte vara roligt...
  Eller så är det inte bara missnöje utan en innerlig vilja av att göra Sverige mer likt Polen, Ungern, Turkiet och Ryssland
  Sorgligt, oavsett...

 • Rapportera

  Hans Lönn · Civilingenjör

  Samma allt överskuggande och manipulerande av sanningan!

  Du är en värdig representant för alla dessa inskränkta människor som inte vill undersöka hur verkligheten ser ut. Dina ord är inte bara totalt verklighetsfrämmande utan en enda stor och fet lögn! Det påminner om ett inlägg på FB där ett stackars vittne från förintelsen nu proklamerade vad som skulle hända om SD lurade till sig makten som Hitler gjorde en gång i tiden! Det är bara så att det är en ofantlig skillnad! Hitler mördade en massa av sina egna och SD vill skapa ett tryggare samhälle för oss svenskar och f.ö. alla andra som lever i Sverige! Metaforen är lika löjlig som att påstå att vi inte skall rösta på kommunisterna för då kommer Jonas att mörda 20 miljoner människor som inte ställer upp på kommunism!