Bakslag för May – parlamentet får besluta om Brexit

SORTI. Storbritanniens högsta domstol slår fast att parlamentet ska godkänna landets begäran om att lämna EU. Det kan försena processen och leda till en mjukare Brexit. Samtidigt säger EU:s handelskommissionär att den brittiska regeringen inte kan börja förhandla om nya avtal, varken med EU eller USA.

Andreas Liljeheden

Den brittiska regeringen kan inte kringgå parlamentet och ensam begära utträde ur EU. Det slog landets högsta domstol fast på tisdagen. Det bekräftar den bedömning som gjordes i en lägre juridisk instans i höstas och som överklagades.

LÄS OCKSÅ: Bakslag för May om Brexit

Samtidigt säger domstolen att det inte behövs något godkännande från de regionala parlamenten i Wales, Nordirland och Skottland. Det är positiva nyheter för regeringen, då framförallt Skottland är starkt emot Brexit, förutsatt att det inte spär på skottarnas vilja att lämna unionen med Storbritannien.

Kan försena och mjuka upp processen

Beskedet om att det brittiska parlamentet måste säga sitt är dock ett bakslag för premiärminister Theresa May som med hänvisning till ett kungligt privilegium argumenterat att regeringen på egen hand kan aktivera Artikel 50 i EU:s fördrag och begära utträde.

En majoritet i det brittiska parlamentet är emot Brexit. De väntas dock inte stoppa processen som sådan men de kan försena Theresa Mays planer på att officiellt begära utträde i slutet av mars.
Beskedet kan också göra att det blir en mjukare Brexit, till exempel om ledamöterna begär att Storbritannien stannar inom EU:s inre marknad.

I ett tal för en vecka sedan sade May att det vore omöjligt om Storbritannien ska kunna kontrollera migration och inte längre lyda under EU-domstolen vilket regeringen prioriterar.
Oppositionspartiet Labour meddelade under dagen att man respekterar resultatet i folkomröstningen men att man vill att parlamentet är involverat under utträdesförhandlingarna. Partiledaren Jeremy Corbyn twittrade också att Labour kommer försöka förhindra kraftigt sänkta skatter, vilket är ett av britternas starkare förhandlingskort i kommande samtal med EU.

Inga samtal om handel innan utträde

Idag meddelade också EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström återigen att det inte kommer bli några diskussioner om handelsavtal parallellt med utträdesförhandlingar vilket Theresa May hoppas på.

– Det har EU:s chefsförhandlare (fd EU-kommissionären Michel Barnier) tydligt sagt nej till. Först förhandlar vi om utträde och sedan om den nya relationen, säger Cecilia Malmström till Altinget.

Malmström poängterade också att Storbritannien inte heller kan förhandla om handelsavtal med andra länder. Tills dess att utträdet är klart är landet fullvärdig medlem i unionen, vilket betyder att det är EU som förhandlar för Storbritanniens räkning i och med att handel är EU-kompetens.

– De kan inte förhandla parallellt (med andra länder). Det strider mot fördraget, säger hon.

USA:s nya president Donald Trump har sagt att Storbritannien annars står först i kön för att teckna handelsavtal med USA. Theresa May ska också åka Washington i veckan för samtal i Vita huset.

Men om Storbritannien ändå förhandlar vad kan EU då göra?
– Tja, vi kan prata med dem. Vi är ju fortfarande kamrater och vänner hoppas jag, säger Cecilia Malmström.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00