56 000 utlänningar missar svensk pension

UTLANDSFLYTT. Av de nära 6 miljoner orange kuvert som Pensionsmyndigheten skickar ut i år saknas adress till 363 000 personer som har tjänat in svensk pension.  Av dem är 56 000 över 65 år och skulle kunna ta ut sina pensionspengar.

En undersökning av de adresslösa pensionärerna som Pensionsmyndigheten har gjort visar att de flesta har jobbat några år i Sverige, ofta i slutet av 1960-talet. Troligen är större delen av dem bosatta i de nordiska grannländerna.

– Det är inte orimligt att intjänandeår i Sverige som var för 45–50 år sedan har fallit i glömska i samband med att de flesta spararna tagit ut pension i annat land. I dåvarande ATP-systemet gällde också att man var tvungen att jobba minst tre år i Sverige innan man hade rätt till pension, säger Arne Paulsson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Enligt Pensionsmyndighetens undersökning har de försvunna pensionärerna i genomsnitt 640 kronor i månaden att hämta från Sverige.

Myndigheten ska nu kontakta sina motsvarigheter utomlands för att söka efter adresser till de saknade pensionärerna.

 

Pressmeddelande från Pensionsmyndigheten

 

Pensionsålder i Norden

Sverige 65 år
Finland 65 år
Danmark 65 år (ska höjas till 67)
Norge 67 år
Island 67 år

Forrige artikel Webbportal kan underlätta kollektivresor Næste artikel Migrationsverket: utmaning att vidarebosätta syriska flyktingar
Tolv regeringsärenden får enig KU-kritik

Tolv regeringsärenden får enig KU-kritik

GRANSKNING. Regeringen kritiseras bland annat för hanteringen av Kallak och Preemraff samt återigen för flera fall av bristande informationshantering.

– Vi undrar om regeringen inte har tagit åt sig av tidigare uttalanden från KU:s sida, säger Karin Enström (M), ordförande KU till Altinget.