Rungande ja till minskade studielån på landsbygden

REMISS. En klar majoritet av kommunerna har svarat ja till förslaget om nedskrivning av studielån om man bosätter sig på landet. Trots att det bara är 60 kommuner som skulle omfattas av det.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Josefin Lingström

I Kommunutredningen finns ett förslag om att personer som flyttar till vissa kommuner i lands- och glesbygd ska få nedskrivning av studieskulder till CSN. 

Nu har remisserna på förslaget kommit in. 40 av 60 kommuner som svarat vill att förslaget om studieskulder bli verklighet. Det vill även stora remissinstanser som Skolverket, SKR och Saco.

Självklart beslut

För Ånge kommun var det självklart att stödja utredningens förslag. Det skulle hjälpa Ånge att få kompetens både till lokala näringslivet och offentliga verksamheten.

– Därför att kompetensförsörjning på lands- och glesbygd är den största utmaningen vi har. Om det skulle hjälpa till att rekrytera kompetens, som utredningen säger, så är det ett bra förslag, säger Erik Lövgren (S), kommunstyrelsens ordförande i Ånge, till Altinget.

Läs mer om hur det ska gå till och varför vissa är kritiska till förslaget i artikeln på Altinget Utbildning. Teckna gratis provabonnemang här.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00