Minskning av utländska studenter bekymrar ministern

INTERNATIONELLT. Ministern för högre utbildning Helene Hellmark Knutsson (S) är bekymrad över att färre utländska studenter söker sig till svenska utbildningar. Avgifterna är en aspekt i det hela säger hon.

Foto: Bild: Socialdemokraterna
Mattias Croneborg

För fyra år sedan införde den borgerliga regeringen avgifter för studenter från länder utanför EU/EES. Avgifterna ska täcka universitetens och högskolornas kostnader. I praktiken innebär det en kostnad för studenten

Dokumentation

Höstterminen 2011 infördes studieavgifter för utländska studenter från länder utanför EU/EES, med undantag för Schweiz, som studerar vid svenska högskolor. Nivån på avgifterna, som inte berör forskarutbildningar, bestäms av lärosätena. Avgifterna ska täcka lärosätets kostnader.

Från hösten 2011 avsattes 30 miljoner kronor i biståndsbudgeten till ett nytt stipendieprogram för att locka studenter från utvecklingsländer som Sverige har biståndssamarbete med att studera i Sverige. Ansökningarna hanteras av Svenska Institutet.

Den förra regeringen införde även två generella stipendieprogram för denna grupp. Stipendierna kan räcka i upp till tre år. Vissa stipendier täcker bara själva studieavgiften medan andra täcker studieavgiften samt övriga levnadskostnader.


Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00