Ökade krav i välfärden kan slå slint

VÄLFÄRD. Ökade krav på tillståndsprövning kan leda till orimligt långa handläggningstider och i slutändan en försämrad vård. Trots att reformen om krav på privata aktörer godkänns av flera tunga remissinstanser höjer de ett varnande finger.

Civilminister Ardalan Shekarabis (S) förhoppning är att ägarprövningsutredningen ska skapa ordning och reda i välfärden.
Civilminister Ardalan Shekarabis (S) förhoppning är att ägarprövningsutredningen ska skapa ordning och reda i välfärden.Foto: Foto: Socialdemokraterna
Ella Sundström

– Det handlar om att skapa ordning och reda i välfärden, sade civilminister Ardalan Shekarabi (S) på en pressträff i samband med att ägarprövningsutredningen presenterades.

Men flera remissinstanser menar att reformen

Dokumentation

Utredningens förslag

  • Det ska krävas tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för att privata utförare, kommunala stiftelser och kommunalt ägda eller bildade associationer yrkesmässigt ska få bedriva verksamhet med hemtjänst.
  • För att godkännas som huvudman inom skolväsendet för barn och unga eller som utförare av tillståndspliktig verksamhet inom socialtjänsten ska det krävas att sökanden har tillräcklig insikt och erfarenhet samt i övrigt bedöms lämplig att bedriva verksamheten. Om den som ansöker om att få bedriva verksamhet är en juridisk person ska bedömningen omfatta en viss angiven personkrets som främst utgörs av sökandens ägare och ledning.
  • Den som ansöker om att få bedriva verksamhet inom skolväsendet för barn och unga eller tillståndspliktig verksamhet inom socialtjänsten ska ha ekonomiska förutsättningar att bedriva verksamheten långsiktigt.
  • Skolinspektionen, kommunerna och IVO ska få ta ut en avgift vid en ansökan om godkännande eller tillstånd.
  • Enskilda huvudmän och privata utförare som beviljats godkännande respektive tillstånd före det att utredningens förslag har trätt i kraft behöver inte ansöka om godkännande eller tillstånd på nytt.
  • Kraven på tillräcklig insikt, erfarenhet, lämplighet och ekonomiska förutsättningar att bedriva verksamheten långsiktigt ska kvarstå även efter det att godkännande eller tillstånd har beviljats
  • Godkända huvudmän inom skola och utförare med tillstånd att bedriva verksamhet enligt SoL (Socialtjänstlagen) och LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) ska anmäla förändringar i den personkrets som ska omfattas av tillståndsprövningen och ekonomiska förändringar som påverkar verksamhetens långsiktighet.
  • Skolinspektionen, IVO och kommunerna ska få ta ut en avgift för den prövning som sker i samband med anmälningar om förändringar i personkretsen.
  • Den som blir tillståndspliktig enligt utredningens förslag ska ansöka om tillstånd senast den 1 november 2016. Utförarna får fortsätta sin verksamhet till dess att IVO beslutat i tillståndsärendet.

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00