Tack för ditt engagemang


Är du säker på att du vill anmäla den här kommentaren?

 • Mats S Johansson ·

  Håll dig till ämnet Göran!

  De som står bakom debattinlägget påstår att deras "naturturism" hade kunnat skapa en större samhällsnytta än dagens skogsägare, statliga som privata, bara de hade låtit bli att avverka skogen.
  Jag ifrågasätter i min kommentar om det verkligen är de svenska skogsägarnas påstådda härjningar som är orsaken till att de hittills misslyckats så totalt, inget annat.
  Jag tolkar deras tystnad som att jag kan ha rätt, och här är min egen analys:
  En mycket enklare och trovärdigare förklaring till att naturturismen har svårt att blomma ut i Sverige är att man försöker ta betalt för något som, tack vare allemansrätten, redan är gratis utan att lyckas synliggöra ett tillfört värde som står i paritet med priset som naturturism-företagarna måste ta ut för att kunna leva i ett högkostnadsland som Sverige.

  Göran, du må ha dina egna sätt att mäta samhällsnytta, men vi vanliga dödliga vet att arbete, intäkt, betald skatt och moms ingår i det som räknas som nyttigt om man vill leva i dagens samhälle. (samhällsnytta)

  Jag ska gå så lång att jag påstår att miljöorganisationernas ack så populära budskap att naturturism ska rädda både den svenska landsbygden och den biologiska mångfalden är så sökt och falskt att det borde ha genomskådats för länge sedan.
  - Hur länge kan SNF fortsätta att hävda att (turist)resor med "fossildrivna" transportmedel är mindre farliga för klimatet än svenska naturbetesdjur?
  - Hur många exempel på miljömässigt överbelastade turistorter globalt ska vi ha innan vi inser att den svenska naturen borde skonas för massturismens (Rewilding Europe´s "Lapponia")fasor?
  - Hur länge dröjer det innan de av en del av miljörörelsen så omhuldade finska exemplen på rovdjursturism avslöjas som de omvända djurparker de är? "Turistparker" där djuren matas fram framför burar som innehåller välbeställda (bara kamerautrustningen kan gå på över 100.000 kr) influgna turister istället för, som i våra djurparker, björnar, vargar och örnar?

  Göran, jag har tappat räkningen på hur många epitet du gett mig i diverse kommentarsfält vid det här laget, men en miljörörelse som inte tål att bli synad ens när de kommer med de mest horribla påståenden och som vägrar att erkänna goda resultat som de inte själva kan ta äran av är, som jag ser det, kanske på sikt det störts hotet vi har mot den svenska naturen.

Läs vård och hälsa gratis i 14 dagar

 • Effektivt verktyg för omvärldsbevakning
 • Nyheter, analys och debatt om sakpolitiken
 • Sakligt och unikt innehåll
Gratis provabonnemang