Tack för ditt engagemang


Är du säker på att du vill anmäla den här kommentaren?

 • Evert Andersson ·

  Svårt att ta till sig klokskapen

  Om jag utgår från att dessa fyra politiker läst Mikael Odenbergs remissvar om rapporten "Capacity Adequacy in the Nordic Electric Market" framtagen av THEMA på uppdrag av Elmarknadsgruppen, så är det obegripligt utifrån tekniska grunder att man ångar på med ännu mer subventioner till det som rapporten kallar "energy only". Förutom att politiken ställt till elmarknaden så ingen baskraft går att bygga och knappt har råd att hålla igång, så verkar man ignorera att det som är problemet inte är mängden energi utan faran för effektbrist i systemet. Solcellers bidrag till vår effektbalans är noll komma noll. Vi fortsätter att subventionera det vi inte behöver mer av - väderberoende el, enligt Svenska Kraftnät.

  En annan sak att reagera på är talet om järnvägssatsningar. Var finns då visdomen att plundra SJ på 1,9 miljarder för att få ihop statsbudgeten?

  En sista fundering. Tills för ett par dagar sedan kunde man läsa på regeringens hemsida att vi lovat 4 miljarder till den gröna klimatfonden till 2018. Man tycks ha nyktrat till lite där och skjutit det löftet några år framåt.

  Det här är en regering som ger ett vingligare intryck än lovligt. Politiska kompromisser förstås, men jag tror, eller i alla fall trodde, Löfven om mer kunskap än han visar.

Läs miljö och energi gratis i 14 dagar

 • Effektivt verktyg för omvärldsbevakning
 • Nyheter, analys och debatt om sakpolitiken
 • Sakligt och unikt innehåll
Gratis provabonnemang