Tack för ditt engagemang


Är du säker på att du vill anmäla den här kommentaren?

 • Pelle Sallin · Skogsbrukare

  Opimisten har inte oftar rätt än pessimisten - men har mycket roligare.

  När jag för över 40 år sedan började manuellhugga och köra häst i skogen talades det inte särskilt mycket om miljöhänsyn. Under 70 talet var jag med och avvekade (maskinellt) 100 tals hektar restskogar. Bidrag utgick för avveckling av dessa tras- och restskogar. Diken stakades och grävdes kors och tvärs i skogslandskapet utan nån omsorg om rara växter eller udda groddjur.
  Mycket av det som gjordes var dåligt annat blev riktigt bra. Där restskogarna vuxit kommer ny och värdefull skog upp idag. På många ytor växer Pinus Contorta med 15-20 m3/år. Koldioxid binds på så vis i en rasande fart.
  Där jag fick hjälp av Skogsvårdsstyrelsen att staka diken växer granskogen fantastiskt och gullpudran prunkar på dikesbanketten.
  I min skog finns också avsättningar i olika former, 9 nyckelbiotoper, flera naturvårdsavtal, 1 natura 2000 område och många hektar frivilliga avsättningar i bl.a. kantzoner och skydd mot vatten.

  Alla har rätt till sin uppfattning om hur utvecklingen ser ut, eller borde se ut. Jag hör hemma bland alla dom som är positiva till ny kunskap, glada över vårt omväxlande skogslandskap och säker på att vår framtida skog kommer att ha minst lika höga naturvärden som den gammelskog som vi avvecklar och över tiden ersätter med ny gammalskog.
  Nedan bifogar jag en länk till en artikel som jag skrivit och som DN-debatt publicerat. Hoppas ni läser och kan glädja er åt att det finns många personer och företag i nordvästra Norrland som inte har er pessimistiska inställning till hur vi brukar skogen.

  http://www.dn.se/debatt/skogen-ar-vart-levebrod/

  Bästa hälsning.

Läs vård och hälsa gratis i 14 dagar

 • Effektivt verktyg för omvärldsbevakning
 • Nyheter, analys och debatt om sakpolitiken
 • Sakligt och unikt innehåll
Gratis provabonnemang