Tack för ditt engagemang


Är du säker på att du vill anmäla den här kommentaren?

 • Sverker Liden · Jägmästare

  Skogsägareföreningarna är inte virkesproducenter, säljare, utan virkesköpare.

  Skogsägareföreningarna är inte virkesproducenter utan uppträder på marknaden som virkesköpare. Skogscertifieringen är inte virkesproducenternas system utan skogsindustrins och virkesköparnas system. De enskilda skogsägarna har aldrig fått delta i några förhandlingar om dess utformning eller ens blivit tillfrågade vad de tycker. Skogsindustrin vägrar att förhandla med de enskilda skogsägarna. Därför är regelutformningen på en viktiga punkter stollig och oacceptabel för enskilda skogsägare.
  Det kan verka förvirrande att skogsägareföreningarna inte företräder säljarna men det är ett resultat av att Skogsägareföreningarna bytte sida på virkesmarknaden för 30 år sedan utan att ändra sitt namn. Därför bojkottar Skogsägareföreningarna virke från sina egna medlemmar trots att grunden för bojkotten är felaktig.
  De enskilda skogsägarna har inga företrädare i olika samhällssammanhang t ex Skogsutredningen. LRF/Skogsägarna är ingen organisation som företräder säljarna utan de företräder köparna inom LRF- kooperationen. LRF vägrar att inrätta en markägardelegation där de enskilda skogsägarna, virkesproducenterna, kan komma till tals.Så när regeringen eller någon annan tror att de har gjort upp med skogsägarna/virkesproducenterna/säljarna så har de bara gjort upp med ännu en virkesköpare med samma intressen som skogsbolagen. Södra t ex importerar virke för att hålla priserna ner som vilket skogsbolag som helst. Därför väntar nya konflikter när utredaren tror att allt är klappat och klart.

Läs utbildning gratis i 14 dagar

 • Effektivt verktyg för omvärldsbevakning
 • Nyheter, analys och debatt om sakpolitiken
 • Sakligt och unikt innehåll
Gratis provabonnemang