Tack för ditt engagemang


Är du säker på att du vill anmäla den här kommentaren?

 • Sverker Liden · Jägmästare

  Är det bättre att staten betalar ut miljarder utan upphandling till lobbyorganisationer som har rätt åsikt?

  Naturvårdsverket och SIDA betalar ut hundratals miljoner varje år till Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden och Jägareförbundet utan upphandling. Ett av villkoren är att myndigheterna tycker att de har rätt åsikter.
  Organisationerna hävdar att de är ideella och opolitiska och uppträder som experter i utredningar, remissorgan och organisationer med allmänna uppdrag. Nyligen uppdagades arr Naturskyddsföreningen är direkt inblandad i Skogsstyrelsens myndighetsutövning medan de medborgare som drabbas av den s k myndighetsutövningen inte har rätt att överklaga de beslut som fattas.
  Generaldirektör för SIDA är Socialdemokraternas tidigare partisekreterare vilket förmodligen ses som en garanti för att de statsfinansierade ideella organisationerna verkligen har rätt åsikter.
  Det är inte bara privata lobbyorganisationer som bearbetar politiker som borde registreras utan även myndigheter som delar ut skattebetalarnas pengar till lobbyorganisationer med rätt åsikt. Där bör även beloppen som delas ut registreras. När regeringen gör remissammanställningar bör även anges om och hur mycket pengar remissorganisationen tar emot av staten. Men då blir kanske rötan för uppenbar?

Läs miljö och energi gratis i 14 dagar

 • Effektivt verktyg för omvärldsbevakning
 • Nyheter, analys och debatt om sakpolitiken
 • Sakligt och unikt innehåll
Gratis provabonnemang