Tack för ditt engagemang


Är du säker på att du vill anmäla den här kommentaren?

 • Dag Lindgren ·

  Många tycker det finns mer skyddsvärd skog

  " Samtliga riksdagspartier säger samtidigt att våra sista skyddsvärda skogar ska bevaras. De antas vara bara cirka två procent av landets skogar. Problemet är att i dag vet ingen var de sista skyddsvärda skogarna finns. "
  Huvudproblemet är kanske att det är olika uppfattning om hur mycket ytterligare skyddsvärd skog som bör bevaras. Två procent ytterligare verkar överkomligt. Hälften ligger i certifierade skogar som bevaras. Av den andra hälften kan man nog få hälften av markägarna att frivilligt medverka till att bevara hälften. Man vet kanske inte var de finns men får oftast veta det i samband med avverkningsplanering/anmälan. Att en minoritet av de två procenten stryker med tycker jag inte är allvarligt och motiverar knappast skärpta åtgärder.
  Men rör sig kraven om mer än två procent ytterligare, som säkert många krafter tycker (tänk bara på bristen på western taiga) blir det knepigare och kommer att stöta på långt mer motstånd och konflikter, särskilt om medel för ersättning är otillräckliga och fördelas som markägarna tycker är orättvist.

Läs utbildning gratis i 14 dagar

 • Effektivt verktyg för omvärldsbevakning
 • Nyheter, analys och debatt om sakpolitiken
 • Sakligt och unikt innehåll
Gratis provabonnemang