Sis får 700 miljoner för att lösa platsbristen
Regeringen avsätter 696 miljoner nästa år till Statens institutionsstyrelse för att lösa platsbristen. ”Vi steppar upp arbetet ytterligare. Vi ska stärka tryggheten för barn och unga”, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).
Linda Berglund
Redaktör Altinget Vård och hälsa samt Altinget OmsorgI vårändringsbudgeten fick Statens institutionsstyrelse ytterligare 300 miljoner kronor. 270 av dem skulle användas för att lösa bristen på platser när allt fler unga döms till sluten ungdomsvård. I början av juli kallade socialtjänstministern till möte och den 2 augusti gick Sis upp i stabsläge efter flera rymningar.
Statens institutionsstyrelse:
- 696 miljoner kronor.
Brottsförebyggande insatser i kommande socialtjänstlag:
- 200 miljoner kronor
Barn och unga i samhällets vård:
- 221,2 miljoner kronor.
Fler verktyg i socialtjänstens arbete:
- 31 miljoner kronor
Ökat föräldraskapsstöd:
- 5 miljoner kronor.
Skolsociala team:
- 300 miljoner kronor.
Försöksverksamhet oberoende barnombud:
- 5 miljoner kronor.
Flera medier har också rapporterat om hur unga dömda släpps på grund av platsbristen. Järva stadsdelsförvaltning i Stockholm Lex Sarah-anmälde sig själva efter att en dömd ungdom i stället fick plats på ett HVB-hem och rymde.
I budgetunderlaget som myndigheten lämnade till regeringen i februari äskas ytterligare 552 miljoner för 2025 i förstärkt anslag.
Nu svarar regeringen med att avsätta ytterligare 696 miljoner till Sis för nästa år i höstens budget, med en tydlig förväntan på att platsbristen ska åtgärdas. För 2026 avsätts 649 miljoner och för 2027 557 miljoner kronor.
Regeringen har skjutit till pengar i flera år till Sis. Hur länge till kan ni fortsätta skjuta till pengar?
– Vi arbetar parallellt med en helt ny myndighet, men det innebär ju inte att vi kan lämna den nuvarande myndigheten därhän. Signalen från polisen är ju tyvärr inte att inflödet av ungdomar till sluten ungdomsvård minskar, säger Camilla Waltersson Grönwall till Altinget.
Utredningen om myndighetens framtid att fortsätta och kriminalvården har fått i uppdrag att förbereda för ungdomsfängelseplatser för 15-17-åringar från och med 1 juli 2026.
– Vi har inte retroaktiv lagstiftning, så fram tills dess kommer alla unga som döms till sluten ungdomsvård att placeras och också fullfölja den tiden på Sis.
Tidöpartierna presenterade även satsningar på skolsociala team, där statsbidraget förlängs och förstärks med 300 miljoner nästa år. Man föreslår också att kommuner ska få 200 miljoner 2025 för att socialtjänsten ska kunna arbeta mer brottsförebyggande.
Utöver det presenteras satsningar på ökat föräldraskapsstöd och en försöksverksamhet med oberoende barnombud.
Sammantaget omfattar tilläggsanslagen drygt 1,4 miljarder kronor under 2026.