Debatt

Kommuner måste satsa mer på arbetet med kriminella avhoppare

Arbetet med att ge kriminella alternativa vägar i livet för att lämna kriminaliteten behöver utvecklas och effektiviseras. Kommunerna behöva rusta upp och förstärka med socialsekreterare som har erfarenhet, skriver företrädare för Samsteget.

”Efter fyra månader så hade socialtjänsten fortfarande inte kommit fram till vad för insats de skulle erbjuda och personen i fråga tappade sin motivation.”
”Efter fyra månader så hade socialtjänsten fortfarande inte kommit fram till vad för insats de skulle erbjuda och personen i fråga tappade sin motivation.”Foto: Robin Haldert/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Samtliga debattörer

Payam Golshani
Socionom och styrelseordförande Samsteget
Thor Alm
Socionom och styrelsemedlem Samsteget
Anders Stensson
Klient coach och tidigare nätverksledare

Utvecklingen i Sverige går inte åt rätt håll och tryggheten i landet minskar. Många i samhället skriker efter hårdare tag och politikerna i dag verkar tävla om vem som kan visa sig tuffast och hårdast mot de kriminella. Givetvis behöver samhället visa att vissa extrema handlingar har hårda konsekvenser och polisen måste få verktygen de behöver för att kunna lagföra individer som begår grova våldsbrott. Men många av förslagen vi hör från politikernas håll riskerar att påverka de pelare som vår demokrati och vårt rättssamhälle bygger på.

Forskningen är även ganska entydig och pekar på att hårdare straff i sig inte har någon avskräckande eller förebyggande effekt mot våldsbrott. Två exempel är USA och Norge. USA som har väldigt hårda straff har extremt hög återfallsstatistik för våldsbrott medans Norge som i stället fokuserar på mildare straff och ett större rehabiliteringsarbete har väldigt låg återfallsstatistik. En del av forskningen på området pekar dessutom på att hårdare straff kan leda till en ökad kriminalitet i samhället.

Stöd i att lämna det kriminella

Samhället behöver lägga ett mycket större fokus på att skapa vägar som möjliggör för individer som vill lämna kriminaliteten att kunna göra det. Det är vad vi, utifrån vår erfarenhet, tror är den absolut effektivaste vägen till att motverka den negativa utveckling som vi ser i Sverige. Här har kommunerna ett stort ansvar i att ge det stöd som behövs för att effektivt kunna motverka kriminaliteten. Självklart skiljer sig arbetet från kommun till kommun och en del kommuner i dag arbetar effektivt med målgruppen. En stor majoritet har dock inte arbetet på plats och arbetar, som vi ser det, på ett kontraproduktivt sätt.

Bara i år har vi haft kontakt med flera individer som velat ha stöd i att lämna sin kriminella livsstil. Ofta så har det präglats av ärenden med långa handläggningstider och en socialtjänst som inte har vetat hur de ska utreda eller hur de ska möta behoven som finns.

Kommunerna måste satsa mer

Ett praktexempel är en man som är aktivt kriminell i en förort i Stockholm. Han hade blivit klar med sin kontraktsvård och hade där och då en stor motivation till att lämna sin kriminella livsstil. Han initierade en kontakt med socialtjänsten och fick efter det gå flera turer till socialtjänsten och möta en handläggare som arbetar med missbruk och beroendeproblematik. Handläggaren förklarade att de inte vet vad de ska göra och att de inte ”är där ännu” i arbetet med avhoppare. Efter fyra månader så hade socialtjänsten fortfarande inte kommit fram till vad för insats de skulle erbjuda och personen i fråga tappade sin motivation.

Det är bara ett av flera exempel som Samsteget har erfarit och vi vet att andra aktörer som bedriver liknande typ av verksamhet har haft samma erfarenheter.

Det finns en stor potential i att vända utvecklingen och att förvalta vårt lands ungdom på ett bättre sätt.

Vi menar att kommunerna borde satsa mycket mer på arbetet med kriminella avhoppare. Kommunerna behöva rusta upp och förstärka med socialsekreterare som har erfarenhet av hur arbetet inom kommunen ska effektiviseras och förbättras. En idé hade varit att varje socialtjänst har en socialsekreterare som enbart jobbar med kriminella avhoppare, likt det som finns i dag för våldsutsatta kvinnor där skyddat boende och stöd erbjuds samma dag som ärendet kommer in. Socialtjänsten skulle då få möjligheten till att ha en eller flera socialsekreterare som kan utvecklas och få större kompetens om målgruppen.

Potential att bidra

Det finns en stor potential i att vända utvecklingen och att förvalta vårt lands ungdom på ett bättre sätt, men då gäller det att med samlad kraft satsa på att skapa alternativa vägar för människor i en kriminell livsstil. Många av dem som är aktivt kriminella i dag har en extrem potential till att bidra till Sveriges utveckling i stället för att bidra till dess fördärv. Att överleva och klättra inom den kriminella världen är ingen enkel match, och många av dem som är verksamma där är smarta och kreativa. Skulle vårt samhälle lyckas vända deras fokus till legitima, lagliga verksamheter skulle de kunna bidra med mycket.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00