Hon blir ny regiondirektör i Norrbotten

Under förra sommaren fick Region Norrbottens regiondirektör avgå efter hård kritik. Nu står det klart vem som kommer att efterträda henne – Ulrika Sundquist som i dag är HR-direktör i Region Stockholm.

Ulrika Sundquist blir ny regiondirektör i Region Norrbotten. 
Ulrika Sundquist blir ny regiondirektör i Region Norrbotten. Foto: Jan Lipka

Region Norrbottens tidigare regiondirektör, Anna-Stina Nordmark-Nilsson, avgick under förra sommaren. Ett öppet brev undertecknat av 174 läkare kritiserades personalsituationen i regionen. Nordmark-Nilsson meddelade redan dagen efter att hon skulle avgå och hon fick i stället en ledande roll i arbetet med att bygga ett nytt sjukhus i Kiruna. Ulf Bergman har varit tillförordnad regiondirektör.

Nu har regionstyrelsen utsett Ulrika Sundquist till ny regiondirektör. Hon kommer närmast från en tjänst som HR-direktör i Region Stockholm.

– Det är en stor utmaning att säkra kompetensförsörjningen i hela vårt län och min erfarenhet är att svåra uppgifter hanterar man bäst tillsammans. Därför kommer jag prioritera samverkan såväl internt inom regionen som externt. Vi behöver attrahera nya medarbetare, men vi behöver också säkra en hållbar arbetsmiljö med goda utvecklingsmöjligheter för att behålla våra nuvarande medarbetare, säger Ulrika Sundquist i ett pressmeddelande.

Mellan 2007 och 2019 arbetade Ulrika Sundquist i Region Norrbotten, under större delen av tiden som HR-direktör. Sommaren 2019 var hon dessutom tillförordnad regiondirektör under tre månader. 2020–2022 var hon dessutom en av de 14, av regeringen utsedda, ledamöterna i Nationella vårdkompetensrådet.

– Kompetensförsörjning är en av Region Norrbottens största utmaningar. Därför känns Ulrika som ett självklart val som ny regiondirektör med sin långa erfarenhet av sådana frågor. Regionen står inför stora utmaningar. Där ser vi att hon kan bidra på ett värdefullt sätt med sina kunskaper och nationella nätverk, säger Anders Öberg, regionstyrelsens ordförande.

Ulrika Sundquist tillträder sin nya tjänst den 16 oktober.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00