Om  
Jutta Urpilainen

Finlands EU-kommissionär slutar – vill bli president

Jutta Urpilainen ställer upp i det finska presidentvalet. ”Våra svenska kamrater brukar säga ’alla ska med’. Vårt meddelande är ’ingen ska lämnas utanför’”, säger Urpilainen i ett tal.

Jutta Urpilainen har varit EU-kommissionär sedan 2019. Hon har också varit partiledare för SDP och finansminister.
Jutta Urpilainen har varit EU-kommissionär sedan 2019. Hon har också varit partiledare för SDP och finansminister.Foto: EU-kommissionen
Axel Hyttnäs Telin

Finlands EU-kommissionär Jutta Urpilainen ger sig in i kampen om att bli Finlands nästa president. Det meddelade hon i ett tal under finska Socialdemokraternas partifullmäktigemöte på söndagen.

Urpilainen är EU-kommissionär för internationella partnerskap sedan 2019. Hon har tidigare både varit finansminister (2011–2014) och partiledare för SDP (2008–2014).

– Under fyra år som kommissionär har jag upplevt det europeiska samarbetet och de internationella partnerskapen som en högskola. Med den här erfarenheten vill jag tjäna hela Finland, sa hon i talet enligt Hufvudstadsbladet.

– Våra svenska kamrater brukar säga ”alla ska med”. Vårt meddelande är ”ingen ska lämnas utanför”.

Jutta Urpilainen lämnar sitt uppdrag som EU-kommissionär den 2 december för att fokusera fullt ut på valkampanjandet, enligt Yle

Får tufft motstånd

Alla partier i den finska riksdagen har nu nominerat sina presidentkandidater. Tidigare statsministern Alexander Stubb (Samlingspartiet), förra utrikesministern Pekka Haavisto (Gröna förbundet) och riksdagens talman Jussi Halla-aho (Sannfinländarna) är några av de kandidater som Urpilainen nu ställs inför.

Även Mika Aaltola, direktör för Utrikespolitiska institutet i Finland, ställer upp som obunden kandidat.

Presidentvalet äger rum den 28 januari.

Läs också

Nämnda personer

Jutta Urpilainen

EU-kommissionär med ansvar för internationella partnerskap
Master i pedagogik (Jyväskylä uni., 2002)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00