Om  
Lena Erixon
Bo Netz
Roberto Maiorana

10 000 trafikverkare har fått en ny generaldirektör

Trafikverkets chef för verksamhetsområde Trafik, Roberto Maiorana, tar ett kliv upp och blir ny generaldirektör från den 1 mars, tre månader efter det att tidigare generaldirektören Lena Erixon lämnat.

Roberto Maiorana har tidigare bland annat varit vd för SAS marktjänster. <br>
Roberto Maiorana har tidigare bland annat varit vd för SAS marktjänster.
Foto: Stefan Jerrevång/TT
Jacob Hederos

Efter att Lena Erixon lämnade uppdraget vid årsskiftet har regeringen nu avslutat arbetet med att ta fram en permanent ersättare. Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) tryckte på ett antal särskilt viktiga punkter som den tillträdande generaldirektören ska arbeta med.

Bland annat att säkerställa det totalförsvarsuppdrag som verket har i infrastrukturssystemet, men också att arbeta med tydlig kostnadskontroll, se till att verket har en god kompetensförsörjning samt att få acceptans för de projekt som ska genomföras.

– När vi ska fortsätta att bygga ut ett kommunikationssystem i hela landet, så behöver vi ha föra en nära dialog. Vi behöver föra den här dialogen intensivt med regioner och kommuner, naturligtvis, säger Roberto Maiorana till Altinget och fortsätter:

– Vi har ett ansvar att säkerställa att vi har en bra kostnadskontroll och det är ett arbete som vi redan påbörjat sedan en tid tillbaka, men där är infrastrukturministern väldigt tydlig och vi kommer att ta den frågan vidare.

Ser du någon särskild ”sten som du vill vända på” i dessa frågor?

– Det är alldeles för tidigt för mig att göra en sådan kommentar nu. Men jag börjar den första mars och jag ska naturligtvis börja med att sätta mig in i de frågorna.

Flera nya områden att sätta sig in i

I det nya uppdraget kommer Maiorana att leda närmare tio tusen medarbetare, vilket för den nuvarande Trafikverkets chef för verksamhetsområde Trafik innebär både ett stort steg numerärt, då Maiorana i dag leder arbetet för 1 850 medarbetare. Men utöver det klivet så är det även fler utmaningar.

Jag behöver sätta mig in många fler verksamheter, och jag har många medarbetare som jag vill träffa, och naturligtvis lyssna på.

– Jag behöver sätta mig in många fler verksamheter, och jag har många medarbetare som jag vill träffa, och naturligtvis lyssna på. Det kommer att bli den stora skillnaden. Men jag är inte ensam med att leda Trafikverket, jag sitter med i en väldigt bra och stark ledningsgrupp.

Han vill dock inte peka ut några särskilda områden där han har mer att lära än andra. 

– Men naturligtvis finns det områden som jag behöver sätta mig in i.

Vad ser du som den roligaste uppgiften?

– Det roligaste jag har framför mig nu är att jag ska träffa hela organisationen nu i eftermiddag, digitalt då, förvisso.

Han efterträder Bo Netz, som klivit in som tillförordnad generaldirektör sedan Lena Erixon lämnade uppdraget vid årsskiftet. Netz återgår då till tidigare rollen som överdirektör på Trafikverket.

Nämnda personer

Lena Erixon

Styrelseordförande SPV
Förvaltningslinjen (Stockholms uni. 1982)

Bo Netz

Överdirektör Trafikverket, ledamot Sida
Förvaltningslinjen inriktning nationalekonomi (Stockholms uni., 1987)

Roberto Maiorana

Generaldirektör Trafikverket
Stockholms universitet, företagsekonomi

    E-post Politik på allvar

    Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget