"Terrorn mot bönderna" – pris till GP-granskning

Michael Verdicchio, reporter på Göteborgs-Posten, får priset Guldspaden för sin granskning av djurrättsaktivisters brott och hot mot lantbrukare.

– Det känns riktigt kul att vinna. Det var fruktansvärda historier som lett till att polisen numera tar den här typen av brott på allvar. Det är en upprättelse för alla barnfamiljer som får intrång mitt i natten och sina gårdar vandaliserade, säger Michael Verdicchio till Göteborgs-posten.

Verdicchio vann i Guldspade-kategorin bästa granskning i storstadstidning. Reportaget har lett till att polisen fått ett uppmaning från regeringen, i myndighetens regleringsbrev, att prioritera denna typ av brott. Även detta års vegomässa ställdes in när det upptäcktas att arrangörerna hade koppling till djurrättsaktivister som spridit dödshot mot bönder.

Michael Verdicchio och hans kollegor berättar i samma intervju om svårigheterna kring granskningsarbetet. Många av bönderna var rädda att ställa upp och hade lågt förtroende för polis, myndigheter och reportrar.

Övriga Guldpsade-pristagare finns att läsa här.

Tillbaka till namnnytt »

Läs miljö och energi gratis i 14 dagar

  • Effektivt verktyg för omvärldsbevakning
  • Nyheter, analys och debatt om sakpolitiken
  • Sakligt och unikt innehåll
Gratis provabonnemang