Strandhäll (S) lämnar regeringen

För en månad sedan meddelade Annika Strandhäll (S) att hon skulle ta en regeringspaus på grund av ett dödsfall i familjen. Nu väljer hon att helt lämna sitt uppdrag som minister.

Annika Strandhäll
Annika Strandhäll (45) Riksdagsledamot (S), tidigare socialförsäkringsminister och socialminister
Stefan Löfven
Stefan Löfven (63) Statsminister, partiledare Socialdemokraterna

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) har meddelat statsministern att hon lämnar regeringen. Detta efter att hennes sambo avled hastigt i slutet av augusti. 

Strandhäll valde att pausa sitt regeringsuppdrag efter dödsfallet, men efter begravningen förra veckan bestämde hon sig för att avgå helt. 

– Jag behöver skapa trygghet och stabilitet kring mig och flickorna. Att börja orka se framåt, säger hon i en intervju till Dagens nyheter

Lämnar inte politiken 

Annika Strandhäll har suttit i regeringen sedan 2014. Även om hon nu lämnar sin ministerpost kommer hon fortsätta inom politiken som riksdagsledamot. 

– Det är också ett krävande uppdrag men det är inte fullt så mycket strålkastarljus som ett statsrådsuppdrag, säger hon till DN. 

Statsminister Stefan Löfven har via Instagram meddelat att han inom en mycket snar framtid ska återkomma till frågan om vem som ska efterträda Strandhäll som socialförsäkringsminister. Han hyllar också Standhäll för hennes hårda arbete mot ekonomiska klyftor och för ökad jämlikhet och jämställdhet. 

Reaktioner på Twitter

Flera politiker har gått ut på Twitter för att uttrycka sitt stöd för Annika Strandhäll. 

Tillbaka till namnnytt »

Läs miljö och energi gratis i 14 dagar

  • Effektivt verktyg för omvärldsbevakning
  • Nyheter, analys och debatt om sakpolitiken
  • Sakligt och unikt innehåll
Gratis provabonnemang