Sofia Rydgren Stale är Läkarförbundets nya ordförande

Sofia Rydgren Stale är vald till ny ordförande för Läkarförbundet.

Sofia Rydgren Stale var valberedningens förslag till ordförande. Hon vann över motkandidaten Karin Båtelsson med 35 röster.

– Vi har åstadkommit mycket, men vi har fortfarande stora utmaningar framför oss. Just nu är belastningen på hälso- och sjukvården hög vilket leder till en än mer ansträngd arbetssituation för landets läkare. Samtidigt har yngre läkare svårt att etablera sig på arbetsmarknaden i och med bristen på AT-tjänster och det finns en stor brist på specialistläkare. Vi ser även fortsatt brister i kontinuitet och tillgänglighet, långa köer och sinande fortbildningsmöjligheter. Läkarnas röst behövs i samhällsdebatten, säger Rydgren Stale i ett pressmeddelande.

– Vi måste fortsätta att vara uthålliga till exempel när det gäller nationell primärvårdsreform, att läkare ska vara chefer och att fortbildningen ska vara reglerad. Vi behöver förstärka vårt arbete med lön och löneutveckling, avtal och villkor, arbetsmiljö och arbetsmarknad, säger hon.

Om Sofia Rydgren Stahle

Sofia Rydgren Stahle är 44 år och är överläkare i psykiatri. Till vardags arbetar hon inom primärvården i Kristianstad. Inom Läkarförbundet har hon tidgare varit andre vice ordförande, ordförande för Läkarförbundets utbildnings- och forskningsråd, ledamot i Östra Skånes läkarförening och ordförande Sylf Östra Skåne.

Sveriges läkarförbunds nya styrelse:

Sofia Rydgren Stale, ordförande
Karin Båtelson, vice ordförande
Marina Tuutma, andre vice ordförande
Emelie Hultberg, ledamot
Ylva Sandström, ledamot
Saad Rammo, ledamot
Erik Dahlman, ledamot
Torsten Mossberg, ledamot
Tina Crafoord, ledamot
Shokoufeh Manoucherpour, ledamot
Madeleine Liljegren, ledamot
Lars Rocksén, ledamot
Johan Styrud, ledamot
Sven Söderberg, ledamot

Tillbaka till namnnytt »

Läs altinget.se gratis i 14 dagar

  • Effektivt verktyg för omvärldsbevakning
  • Nyheter, analys och debatt om sakpolitiken
  • Sakligt och unikt innehåll
Gratis provabonnemang