Ordföranden för Luleås kommunstyrelse avgår

Kommunstyrelsens ordförande i Luleå, Niklas Nordström (S), avgår på grund av akut stress.

Niklas Nordström (S) har meddelat att han avgår från sitt uppdrag som ordförande för Luleås Kommunstyrelse. Anledningen är att han drabbats av akut stress, enligt Socialdemokraterna i Luleå.

Mycket kritik har riktats mot honom efter avslöjandet att kommundirektören i Luleå, Mikael Lekfalk, köpt in en personlig mentor för 570 000 kronor, något som ledde till att hans anställning avslutades. 

Läs också: Luleås kommundirektör får sparken

Oppositionen kritisk

Oppositionen menar att Nordström borde vetat om och haft kontroll över vad kommundirektören gjorde. Det håller inte Anders Öberg, ordförande för Socialdemokraterna i Luleå, med om. Han menar i stället att ansvaret låg på kommundirektören Lekfalk. 

– Det är ett förtroende man har som kommunchef. Om inte det förtroendet finns att man inte förhåller sig till det uppdrag man har finns bara ett sätt att göra, att avsluta en sådan anställning, säger Anders Öberg till Dagens nyheter.

Pressad under längre tid 

Anders Öberg menar också att händelsen med Lekfalk inte är den enda anledningen till varför Nordström valt att avgå. 

– Det var det senaste. Men det här handlar om en rad händelser under en lång tid där Niklas Nordström har fått hård kritik mot sin person. Det har lett till att pressen har blivit för stor på honom och det har blivit omöjligt att arbeta med sakfrågorna när allt fokus har varit på hans person, säger Anders Öberg till Dagens Samhälle.

Han menar också att kommunen behöver bli bättre på att stötta sina kommunalråd för att undvika att de hamnar i en liknande situation. 

Avgår från flera uppdrag 

Niklas Nordström var förbundsordförande för Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU mellan 1995 och 1999. Han har också varit konsult och delägare i pr-byrån Prime samt oppositionsråd i Nacka kommun. Han avgår också från uppdraget som ledamot i styrelsen för Sveriges kommuner och landsting (SKL). 

Kommunstyrelsens vice ordförande Lenita Ericson kliver in som tillförordnad ordförande för kommunstyrelsen tills dess att en ersättare hittats. 

Tillbaka till namnnytt »

Läs utbildning gratis i 14 dagar

  • Effektivt verktyg för omvärldsbevakning
  • Nyheter, analys och debatt om sakpolitiken
  • Sakligt och unikt innehåll
Gratis provabonnemang