Han ersätter Micko i SKL

Socialdemokraterna har nominerat Anders Henriksson (S) till ny andre vice ordförande i SKL. Han tar därmed över Lena Mickos (S) tidigare post. 

Lena Micko
Lena Micko (64) Civilminister (S), tidigare ordförande Sveriges Kommuner och Landsting
Anders Henriksson
Anders Henriksson (57) Andre vice ordförande på SKL, tidigare ordförande för regionstyrelsen i region Kalmar län

Det var den 1 oktober som Sveriges kommuner och landsting (SKL) blev av med sin andre vice ordförande, Lena Micko (S). Detta eftersom hon i samband med statsminister Stefan Löfvens (S) ommöblering i regeringen utsågs till ny civilminister. Nu har alltså Socialdemokraterna nominerat Anders Henriksson (S) till att bli hennes ersättare. 

Ledamot i flera år

Henriksson har varit regionstyrelsens ordförande i region Kalmar län sedan 2018, ett uppdrag han nu lämnar. Men det nya uppdraget ligger inte helt på främmande mark, Henriksson har suttit som ledamot i SKL:s styrelse i flera år. 

– Det var på många sätt ett självklart val. Anders är en av våra mest erfarna regionpolitiker och har suttit i SKL:s ledning i flera år. En av våra viktigaste prioriteringar är att stärka välfärden i landets kommuner och regioner och där kommer Anders spela en viktig roll, säger Lena Rådström Baastad (S), Socialdemokraternas partisekreterare, i ett pressmeddelande. 

Officiellt beslut väntar

I och med nomineringen blir Henriksson gruppledare för Socialdemokraterna i SKL. Det officiella beslutet att utse ny andre vice ordförande fattas på SKL:s styrelsesammanträde den 25 oktober. 

Tillbaka till namnnytt »

Läs utbildning gratis i 14 dagar

  • Effektivt verktyg för omvärldsbevakning
  • Nyheter, analys och debatt om sakpolitiken
  • Sakligt och unikt innehåll
Gratis provabonnemang