Hon vill ta över Muf

Matilda Ekeblad, ordförande för Muf Östergötland, vill bli ny Muf-ordförande efter Benjamin Dousa.

Matilda Ekeblad har meddelat sin kandidatur till Muf-ordförande på Facebook. Hon skriver att hennes mål är att "Moderaterna ska bli det största partiet bland unga tjejer 2022" samt att Muf "ska vara ett grönt ungdomsförbund med framtidstro".

Ekeblad gick med i Muf för sju år sedan. 2015 blev hon ordförande i Moderat skolungdom Östergötland. 2017 blev hon 1:e vice distriktsordförande för Muf Östergötland och sedan 2018 är hon ordförande för samma länsförbund.

Vill se allianssamarbete

Hon skriver i sin kandidatförklaring att hon vill se ett nära samarbete med den tidigare alliansens ungdomsförbund och i en intervju med Expressen är hon skeptisk till ett samarbete med Sverigedemokraterna.

– Det är ingen hemlighet att jag inte ser positivt på ett konservativt block. Jag kommer göra allt i min makt för att Sverige ska få en moderat statsminister och röra oss mer i en frihetlig riktning, säger hon till tidningen.

Första kvinnan på 18 år

Skulle Matilda Ekeblad bli vald så blir hon den blott tredje kvinnliga Muf-ordföranden genom tiderna och den första på 18 år.

De två tidigare är Beatrice Ask (ordförande 1984-1988), i dag landshövding i Södermanland och Tove Lifvendahl (ordförande 2000-2002), i dag politisk chefredaktör på Svenska dagbladet.

Tillbaka till namnnytt »

Läs utbildning gratis i 14 dagar

  • Effektivt verktyg för omvärldsbevakning
  • Nyheter, analys och debatt om sakpolitiken
  • Sakligt och unikt innehåll
Gratis provabonnemang