Hon jobbar mot falska läkemedel i EU

NAMN. Kristina von Sydow är ny ordförande i styrgruppen för EU:s e-verifikationssystem. Hon är redan vd för e-verifikation i Sverige och ska nu även arbeta på EU-nivå med att skydda konsumenter från falska läkemedel.

Som ordförande för the European Change Control Board (EU CCB) ska von Sydow arbeta övergripande med att samordna och harmonisera olika EU-länders nationella system. Sedan 2019 har EU arbetat utifrån ett regelverk för att stoppa falska läkemedel ska ta sig in hos sjukvård, apotek och övriga vårdinrättningar. Von Sydow förklarar EU:s arbete kring verifiering och validering till life-time.

– En unik 2D-kod och säkerhetsförslutning sätts på varje läkemedelsförpackning som gör det möjligt att verifiera alla läkemedels äkthet innan de lämnas ut till patienterna. Varje land har sitt eget it-system för att hantera koderna. Dessa 28 nationella system är alla kopplade till EUs gemensam så kallade hub där förpackningskoderna matas in, säger Kristina von Sydow.

Sverige i framkant

Inga falska läkemedel upptäckts i Sverige via det nya systemet, men Sverige har länge haft lågt antal eller inga falska läkemedel i omlopp via vårdinrättningar.

– Sverige har länge varit engagerat i frågan kring e-verifikation. Vi har dessutom, från apotekens tidiga it-mognad, nationella databaser kring läkemedel och samordning via Ehälsomyndigheten, stor erfarenhet av hur viktigt det är med kontrollerade förändringar för ett vårdnära system, säger Kristina von Sydow till life-time.

Det svenska arbetet med e-verifikation har inneburit långsamma och hållbara omställningsprocesser. Från första november beräknar E-verifikation i Sverige, som står under Läkemedelsverket, med att omställningen är färdig.

Gemensamt arbete framåt

Dock har andra EU länder inte kommit lika långt i arbetet med e-verifikation. Vid utvärderingen av arbetet hade falska läkemedel upptäckts. Enligt utväderingen, Trends in Trade in Counterfeit and Pirated Goods, är förfalskad antibiotika, narkotika klassade läkemedel och smärtstillande preparat.

– När de olika länderna kom i gång med utvecklingen av sina respektive system blev det tydligt att mer koordinering behövdes och att harmonisering blir viktigt på sikt, säger von Sydow.

Tillbaka till namnnytt »

Läs altinget.se gratis i 14 dagar

  • Effektivt verktyg för omvärldsbevakning
  • Nyheter, analys och debatt om sakpolitiken
  • Sakligt och unikt innehåll
Gratis provabonnemang