Hon är ny tillförordnad generalsekreterare för Amnesty Sverige

Anna Johansson tillträder som tillförordnad generalsekreterare för Amnesty International Sverige.

Anna Johansson har varit anställd hos Amnesty sedan mars 2019 och har tidigare haft det övergripande ansvaret för organisationens påverkans- och kampanjarbete.

Hon får nu rollen som tillförordnad generalsekreterare. I hennes nya uppdrag kommer hon att leda organisationen i det fortsatta arbetet för mänskliga rättigheter i Sverige och världen.

Lång erfarenhet

Johansson har en fil.mag i internationell ekonomisk historia från Stockholms Universitet och har en lång erfarenhet av ledarskap inom civilsamhället både i Sverige och internationellt. Där hon bland annat har arbetat i Storbritannien och Tyskland med områden som rör social rättvisa, asyl- och migrationsfrågor och människohandel.

Därutöver har hon varit socialchef på Stockholms Stadsmission.

Efterträder Anna Lindenfors

Johansson efterträder Anna Lindenfors, då hon och organisationen har valt att gå skilda vägar. Bakgrunden till detta är att Lindenfors och styrelsen för Amnesty Sverige ser olika på framtiden och de utmaningar som organisationen står för.

Johansson är tillförordnad fram till dess att en ny ordinarie generalsekreterare har rekryterats. Styrelsen kommer att inleda rekryteringen under 2021.

Tillbaka till namnnytt »

Läs miljö och energi gratis i 14 dagar

  • Effektivt verktyg för omvärldsbevakning
  • Nyheter, analys och debatt om sakpolitiken
  • Sakligt och unikt innehåll
Gratis provabonnemang