HBTQ-aktivist avliden

DÖDSFALL. Anna Mohr, mångårig aktivist inom EKHO och tidigare anställd på RFSL, har avlidit i sviterna av covid-19 vid 75 års ålder.

Mohr var en svensk antikvarie, arkeolog och HBTQ-aktivist. Under 18 år var hon verksam inom RFSL, där hon bland annat arbetade med HIV- och hälsoarbete. Under 2005 var hon även tillförordnad verksamhetschef vid organisationen.

Hon tog bland annat initiativ till Lesbiska hälsomottagningen vid Södersjukhuset (vilket senare utvecklades till Gynekologisk HBT-mottagning). Hennes första engagemang inom HBTQ-frågor blev med den kristna HBTQ-rörelsen EKHO, där hon som ordförande blev en av de som fick kristna att orka vara öppna både i sin tro och i sitt uttryck för kärlek. 

Invigningstalare på Stockholms Pride

Under sin karriär fick hon motta flera priser för sitt arbete. Hon har bland annat belönats av RFSL med utmärkelsen Hedersregnbåge, och av stockholmsavdelningen deras ”Gamla hjältars pris” tillsammans med Staffan Hallin. I samband med Stockholm Pride 2011 var hon en av de tre invigningstalarna. 

Den 5 januari 1995 var hon och partnern Britt Dahlgren ett av de åtta samkönade par som var först med att ingå registrerat partnerskap i Sverige. 

Tillbaka till namnnytt »

Läs altinget.se gratis i 14 dagar

  • Effektivt verktyg för omvärldsbevakning
  • Nyheter, analys och debatt om sakpolitiken
  • Sakligt och unikt innehåll
Gratis provabonnemang