Här är vinnarna av Samiska språkpriset 2020

Ellen Pautamo och Jonar Thomsson tilldelas årets språkpris Gollegiella. De tilldelas priset för särskilda insatser för de samiska språken.

Amanda Lind
Amanda Lind (40) Kultur- och demokratiminister (MP), tidigare partisekreterare Miljöpartiet

Ellen Pautomo är lektor i samiska språket och kulturen vid Sameområdets utbildningscentral. I prismotiveringen beskrivs hon som en inspirerande och kunnig lärare, och en av de främsta utvecklarna av den samiska distansundervisningen. 

Jonas Thomasson tilldelas priset för sitt arbete med dokumentation av det samiska språket och samisk kultur och historia. Han har bland annat skrivit en bok med berättelser, ord och talesätt på sydsamiska. 

– Årets pristagare Ellen Pautamo och Jonar Thomasson, verkar båda för att bidra till den samiska språkliga och kulturella utvecklingen. Att enskilda samer kan göra en stor skillnad för att både bevara och utveckla språken och kulturen ser vi prov på här i dag, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) i ett pressmeddelande.

Det nordiska språkpriset Gollegiella delas ut vartannat år till en person, grupp eller organisation som gjort en betydelsefull insats för att främja de samiska språken. Syftet är att främja, utveckla och bevara de samiska språken. Pristagarna verkar i Norge, Sverige, Finland eller Ryssland. Den totala prissumman är 15 000 euro. 

Tillbaka till namnnytt »

Läs miljö och energi gratis i 14 dagar

  • Effektivt verktyg för omvärldsbevakning
  • Nyheter, analys och debatt om sakpolitiken
  • Sakligt och unikt innehåll
Gratis provabonnemang