Han får pris för upptäckt av ny mekanism i cancervård

Onkologen Benjamin L. Ebert tilldelas årets Sjöbergspris för upptäckten av en helt ny läkemedelsmekanism.

Benjamin L. Ebert, vid Harvard University, är onkolog och forskar om patienter med cancersjukdomar av typen myelodysplastiskt syndrom (MDS), som drabbar blodstamceller.

Han tilldelas nu Sjöbergpriset för sina studier av substansen lenalidomid, som är en analog till talidomid. Genom hans forskning har han visat hur lenalidomid är effektivt mot vissa cancerformer. Vidare visar forskningen att olika analoger av substansen talidomid leder till nedbrytning av olika proteiner.

"Epokgörande"

Enligt Bengt Westermark, ordförande för priskommittén som utser mottagarna av Sjöbergpriset, är fyndet som Ebert har gjort “epokgörande” och något som kommer att få stor betydelse för utvecklingen av nya cancerläkemedel, skriver Life-time.

Betydelsefull finansiering

Av prisbeloppet, på en miljon amerikanska dollar, som Ebert tilldelas går majoriteten till forskning.

– Den här typen av finansiering kan användas för att utforska helt nya områden, och det gör den extra betydelsefull. Vi kan utveckla lite galnare idéer helt enkelt, som det annars är svårt att få anslag för. Där finns potential för verkligt stora upptäckter. Jag hoppas att vi till exempel ska hitta ännu fler mekanismer för nedbrytning av sjukdomsproteiner, säger Ebert.

Sjöbergspriset finansieras av Sjöbergstiftelsen som grundades av affärsmannen Bengt Sjöberg som själv drabbades av cancer och avled 2017. Pristagarna väljs ut av Kungliga Vetenskapsakademin.

Tillbaka till namnnytt »

Läs miljö och energi gratis i 14 dagar

  • Effektivt verktyg för omvärldsbevakning
  • Nyheter, analys och debatt om sakpolitiken
  • Sakligt och unikt innehåll
Gratis provabonnemang