Gd avgår i protest mot regeringen

Universitets- och högskolerådets generaldirektör Karin Röding avgår, skriver Svenska dagbladet. Anledningen är att regeringen kört över myndigheten i frågan om höstens högskoleprov. 

Karin Röding
Karin Röding (65) Tidigare generaldirektör och chef för Universitets- och högskolerådet, tidigare statssekreterare vid utbildningsdepartementet
Matilda Ernkrans
Matilda Ernkrans (47) Minister för högre utbildning och forskning (S), tidigare ordförande i utbildningsutskottet

I början av augusti kom beskedet att höstens högskoleprov ställs in. Det eftersom Universitets- och högskolerådet (UHR) och de 21 lärosäten som anordnar provet nått slutsatsen att det inte skulle gå att genomföra provet på ett smittsäkert sätt. 

Sedan dess har det varit flera turer kring frågan, där högskoleminister Matilda Ernkrans (S) föreslagit att åtminstone de utan ett giltigt provresultat skulle kunna skriva provet. Förslaget diskuterades av ansvariga myndigheter, departement och regering, något som dragit ut på tiden. 

– Allt har blivit väldigt sent. Nu när trycket i debatten har blivit väldigt stort har regeringen genomfört de förändringar som diskuterades i våras, säger Karin Röding till Svenska dagbladet.

Svantorp (S) bad om ursäkt

Frågan om högskoleprovet har också diskuterats i utbildningsutskottet, där Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna ville att regeringen skulle agera för att genomföra provet i höst. Förslaget hade majoritet, men sedan Liberalerna ändrade sin uppfattning fattades inget beslut om det.

I intervjun med Svenska dagbladet säger Karin Röding att hon under sina många möten i utbildningsutskottet aldrig har varit med om så höga tongångar. 

– Ordföranden Gunilla Svantorp (S) ringde sen och bad om ursäkt för hur jag behandlats av några ledamöter, säger Karin Röding till tidningen. 

Politiken gick först

I veckan beslutade regeringen att tillsätta en nationell samordnare som ska bistå UHR i genomförandet av provet. 

– Läser man texterna blir det en befälsordning jag inte kan acceptera. Jag får ansvaret men den nationella samordnaren får befogenheterna. För mig hänger ansvar och befogenheter samman och skiljer man på det kan jag inte leda en stor verksamhet, säger Karin Röding till Svenska dagbladet.

Nu begär hon alltså att entledigas från sin anställning, eftersom ansvarsprincipen, som innebär att regeringen lyssnar på expertmyndigheterna, inte gällt i den här frågan. 

– Politik har gått före hälsa i den här frågan. 

Tillbaka till namnnytt »

Läs utbildning gratis i 14 dagar

  • Effektivt verktyg för omvärldsbevakning
  • Nyheter, analys och debatt om sakpolitiken
  • Sakligt och unikt innehåll
Gratis provabonnemang