De är Årets Läkemedelsprofiler

UTMÄRKELSE. Fyrlänsgruppen för operativa inköp och fördelning av läkemedel prisades på Läkemedelsmarknadsdagen med utmärkelsen Årets läkemedelsprofil.

Under coronapandemin togs en nationell modell för inköp och fördelning av läkemedel fram, och arbetet med beredskapsmodellen inleddes i mars. Modellen är framtagen av Fyrlänsgruppen för operativa inköp och fördelning av läkemedel vilken består av representanter från Sveriges fyra största regioner samt representanter från SKR.

Åtkomst av läkemedel

Modellen säkerställer åtkomsten av de mest kritiska läkemedlen och hur de ska fördelas för att säkerställa att regionerna och patienterna får tillgång till dem.

– Under den intensiva perioden då vi initierade vår satsning gällde det att köpa in läkemedel till Sverige. Vi behövde agera som köpare och säkra tillgång till Sveriges patienter. Vi iklädde oss rollen som partihandlare, säger Maria Landgren, medlem i gruppen, till Insikt medicin.

Gruppens beredskapsinsatser har bland annat gällt läkemedlet propofol som används till patienter som vårdas på intensiven på grund av covid-19.

Tillbaka till namnnytt »

Läs utbildning gratis i 14 dagar

  • Effektivt verktyg för omvärldsbevakning
  • Nyheter, analys och debatt om sakpolitiken
  • Sakligt och unikt innehåll
Gratis provabonnemang