Debatt

WWF: Utrotningen av vilda djur sker i det tysta

DEBATT. Fler och fler vilda djur utrotas och det är en utrotning som sker i det tysta. Människan har kommit till en vändpunkt där ”business as usual” inte längre är ett alternativ, skriver representanter för Världsnaturfonden WWF och SLU. 

Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Håkan Wirtén,
generalsekreterare, Världsnaturfonden WWF
Vicki Lee Wallgren,
chef skog och arter, Världsnaturfonden WWF
Torbjörn Ebenhard,
ställföreträdande och biträdande föreståndare, Centrum för biologisk mångfald, SLU
Luca Berardi,
Sångare och skådespelare, Wildlife & Environmental Ambassador, talare och författare, Världsnaturfonden WWF:s unga Miljöhjälte 2018
Mattias A Klum,
fotograf, filmare och WWF-ambassadör

Världsnaturfonden WWF:s Living Planet Report visar att bestånden av vilda ryggradsdjur, det vill säga däggdjur, fiskar fåglar, groddjur och kräldjur, har minskat med i snitt 60 procent på mindre än 50 år. Trots globala avtal som ska skydda naturen ser vi en dramatisk nedgång av ryggradsdjuren i världen mellan 1970 och 2014.

"Business as usual" inte ett alternativ 

I slutet av november arrangerar FN en global konferens i Egypten om biologisk mångfald. Den är ett tillfälle för WWF och andra aktörer att uppmana världens regeringar, företag och beslutsfattare att vidta brådskande åtgärder för att stoppa förlusten av natur och vilda djur globalt. Vi har kommit till en vändpunkt där ”business as usual” inte längre är ett alternativ.

Oron för förlust av mångfald är liten 

Få känner till förlusten av biologisk mångfald. Utrotningen sker i det tysta. En färsk Sifo-undersökning gjord på uppdrag av WWF visar att 7 av 10 svenskar underskattar förlusten av biologisk mångfald. Endast 4 procent angav ”rätt svar”. De allra flesta tror att minskningen av vilda djur är betydlig mindre. Klimatförändringarna är den samhällsföreteelse som man oroar sig mest för (52 procent). Oro för förlusten av biologisk mångfald (11 procent) kommer långt ner på listan.

Trycket på naturresurserna ökar hela tiden. Framförallt beror det på att vi brukar allt mer mark för livsmedelsproduktion. Illegal jakt och handel, överfisket och klimatförändringarna bidrar också till att den biologiska mångfalden minskar dramatiskt.  

Biologisk mångfald är grunden för vår existens; den ger oss luften vi andas, maten vi äter och vattnet vi dricker.

När man sätter in resurser och god naturvård så finns det möjlighet för biologisk mångfald att återhämta sig och öka igen. Tillsammans kan vi göra de åtgärder som behövs för en hållbar framtid där människor lever i harmoni med naturen.

Förlusterna av vilda djur är tydligast i tropiska regioner.  Allra värst drabbat är Syd- och Mellanamerika där nedgången är 89 procent jämfört med 1970. Sötvattenspopulationerna (som groddjur) har minskat med hela 83 procent på 44 år.

Att skydda miljön är livsviktig 

Överbelastningen av ekosystemen leder till minskade fiskbestånd, avskogning, torka, och vattenbrist – liksom artutrotning och ökad koldioxidhalt i atmosfären. Att skydda miljön är avgörande för vår ekonomiska och sociala utveckling och hela vårt välstånd.

Vi vill att den nya regeringen agerar kraftfullt för att gynna den biologiska mångfalden:

  • Öka anslagen för biologisk mångfald i budgeten till 4 miljarder kronor årligen för att skydda minst 20 procent av representativa naturmiljöer på land. Och skydda minst 30 procent av de svenska havsområdena.
  • Öka satsningarna på nationella övervakningsprogram så att vi får kunskap om fler artgrupper. I dag saknas kunskap om läget för viktiga artgrupper som till exempel insekter.
  • Öka Sveriges satsning på biologisk mångfald och uppfyll Sveriges internationella åtaganden om biologisk mångfald (exempelvis för Aichi-målen i FN:s konvention om biologisk mångfald).

Det går att lösa

Människans handlingar förändrar planeten på sätt vi inte tidigare sett, och om vi fortsätter så här kan konsekvenserna bli katastrofala. Men vi kan lösa detta. När man sätter in resurser och god naturvård så finns det möjlighet för biologisk mångfald att återhämta sig och öka igen. Tillsammans kan vi göra de åtgärder som behövs för en hållbar framtid där människor lever i harmoni med naturen.

Dokumentation

Fakta

Living Planet index handlar om en genomsnittlig procentuell nedgång (minskning) i de kartlagda djurbestånden mellan 1970-2014. Snittet av minskningen är 60 procent på de 16 704 populationer av 4005 arter som ingår i Living Planet Index 2018



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00