Vindkraft i Mongoliet kompenserar regeringsflyg

KLIMATKOMPENSATION. En investering i en vindkraftspark i Mongoliet ska kompensera Regeringskansliets flygresor under år 2019.

Sedan år 2008 har regeringen låtit klimatkompensera Regeringskansliets flygresor.
Sedan år 2008 har regeringen låtit klimatkompensera Regeringskansliets flygresor.Foto: Foto: Pixabay
Johanna Alskog
Fakta
CDM = Clean Development Mechanism
CDM ger utvecklingsländer ökade möjligheter till miljöanpassad utveckling. Samarbetet utformas som ett avtal där verksamhetsutövaren åtar sig att generera certifierade utsläppsminskningsenheter genom att minska utsläppen av växthusgaser och investeraren åtar sig att köpa utsläppsminskningsenheterna. Varje enhet motsvarar ett ton koldioxid. Köparen kan sedan tillgodoräkna sig utsläppsminskningarna för att uppfylla sina åtaganden under Kyotoprotokollet. Köparen kan också välja att annullera utsläppsminskningarna och räkna dessa som kvitto på resultatet av kilmatfinansiering eller för så kallad frivillig klimatkompensation.
Källa: Energimyndigheten

Energimyndigheten har köpt 15 500 utsläppsminskningsenheter från CDM-projektet Salkhit, en vindkraftspark i Mongoliet. Investeringen ska klimatkompensera de resor som Regeringskansliets personal gjorde under förra året, 2019. En enhet motsvarar ett

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00