Vill bli starkare mot Försvarsmakten – kommuner bildar PFAS-nätverk

Sex kommuner drabbade av PFAS-föroreningar har beslutat att bilda ett nationellt nätverk. ”Vi är starkare tillsammans och behöver kraft för att driva frågan mot Försvarsmakten.” säger Reidar Svedahl (L), kommunalråd i Norrköping.

Brandövningsplats på F17 i Kallinge, Ronneby kommun,&nbsp;där brandskum med PFAS använts.<br>
Brandövningsplats på F17 i Kallinge, Ronneby kommun, där brandskum med PFAS använts.
Foto: Johan Nilsson/TT
Johanna Alskog

På initiativ av Ängelholms kommun har ledningen för sex PFAS-drabbade kommuner träffats för att diskutera sin situation.

– Vi är många kommuner som är drabbade och vi vill att Försvarsmakten tar ansvar för att begränsa spridningen av PFAS. Som det ser ut i dag är Försvarsmakten skyldiga till att människor i hela Sverige påverkas negativt, säger Robin Holmberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Ängelholm, i ett pressmeddelande.

Med vid mötet var representanter från Ljungby, Norrköping, Ronneby, Ängelholm, Östersund och Östra Göinge.

PFAS hindrar kommunutveckling

Såväl Norrköping som Östersund har tvingats stoppa exploateringsplaner på grund av PFAS-föroreningar.

– Känslan när det diskuteras med Försvarsmakten är att det går trögt. Även fina friluftsområden och fisket påverkas. Det är sorgligt, säger Anders Wennerberg, kommundirektör i Östersund, i pressmeddelandet.

Kommunerna har nu beslutat att etablera ett nätverk, för att tillsammans påverka såväl regeringen som Försvarsmakten.

– Ett nätverk är bra. Vi är starkare tillsammans och behöver kraft för att driva frågan mot Försvarsmakten. I Norrköping har också bostadsplaner stoppats och dialogen med Försvarsmakten går för långsamt. Tillsammans kan vi komma längre snabbare, säger Reidar Svedahl(L), kommunalråd i Norrköping.

Läs också


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00