”Vi utvärderar subventionerna kontinuerligt”

KLIMATSKADLIGA? Det pågår ett kontinuerligt arbete för att se över vilka subventioner som är klimatskadliga, enligt Regeringskansliet. Ansvariga tjänstemän håller dock med om att de kan bli bättre på att motivera sina ställningstaganden.

Transportsektorn är en av de sektorer som har flest potentiellt klimatskadliga subventioner. <br>
Transportsektorn är en av de sektorer som har flest potentiellt klimatskadliga subventioner.
Foto: Pixabay
Jacob Hederos

Nära 30 miljarder kronor i statsbudgeten är klimatskadliga subventioner. Det menar Naturskyddsföreningen, som i slutet av förra veckan släppte en rapport som granskat den statliga politiken. Men enligt miljö- och

Dokumentation

Reseavdrag ses redan över

  • Regeringens linje i budgetmotionen är att ”Miljöskadliga subventioner behöver fasas ut i såväl Sverige som globalt. För att bättre kunna identifiera miljöskadliga subventioner och för att kunna undvika att införa nya så behöver uppföljning och utvärdering av subventioners miljöpåverkan utvecklas”
  • En av de mest kritiserade subventionerna är reseavdraget, som i flera granskningar har visat sig användas främst av personer som inte varit målet för stödet. Det ses dock över nu, men utredningens förslag ska presenteras först 1 juli 2019. Läs mer här.
  • Läs mer om Naturskyddsföreningens rapport här
  • Underlaget till Naturskyddsföreningens rapport utgår från en granskning som Naturvårdsverket slutförde 2017 på uppdrag av regeringen, där potentiellt miljöskadliga subventioner kartlagts. Naturvårdsverkets kartläggning är den andra uppdateringen av ett arbete som påbörjades 2004. 56 subventioner pekas där ut som potentiellt miljöskadliga, varav tre är nya och åtta har lagts till sedan den senaste uppdateringen 2010-2011. 15 har tagits bort, då de antingen har fasats ut eller inte längre anses miljöskadliga. Läs Naturvårdsverkets rapport här.
  • På EU-nivå pågår också ett kontinerligt arbete på området. Men målsättningen att fasa ut subventionerna till 2020 som har varit det politiska målet lär bli svårt. En ny studie av subventionerna och bästa tekniker för att fasa ut dem ska påbörjas under våren, enligt tjänstemän som Altinget varit i kontakt med. Läs det senaste arbetet på området här.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00