Fossilfria stålet smuttar på fördrinken – men väntar med champagnen

De nya ramarna för utsläppshandeln anses ge goda förutsättningar för både Hybrit och H2GS, som nästintill kan räkna med att den fossilfria stålen får fri tilldelning. Men det är mer oklart om den gröna vätgasen kommer att få samma fördelaktiga läge.

Får vara med och ta del av fri tilldelning mellan 2026-2034, till 99 procents säkerhet. <br>
Får vara med och ta del av fri tilldelning mellan 2026-2034, till 99 procents säkerhet.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Jacob Hederos

Som en del i vinst- och kostnadskalkylen för de nya planerade stålproduktionerna i norra Sverige spelar villkoren för utsläppshandeln en stor roll.

Detta eftersom de potentiella lågutsläpparna då kommer att få stora volymer av utsläppsrätter fritt tilldelade till sig fram till 2034 som de kan sälja vidare, vilket därmed gör att en lika stor andel av ökade produktionskostnaderna inte behöver trilla ner på konsumentledet.

Instruktionen är jättetydlig, och följer de instruktionen så ska vi få tilldelning

Ola Hansén, H2GS
Men inför revideringen av utsläppshandeln har det inte varit helt klart att de nya aktörerna kan få en lika god konkurrenssituation. Centralt har varit frågan om, och hur, de ska omfattas av samma riktmärken, och därmed också få samma konkurrensvillkor inom utsläppshandeln. I den senare frågan har striden bland annat rört om de ska vara med att sätta riktmärket, och därmed pressa ner nivån på fri tilldelning genom att sänka genomsnittsnivån för märket.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.