Fossilfria stålet smuttar på fördrinken – men väntar med champagnen
De nya ramarna för utsläppshandeln anses ge goda förutsättningar för både Hybrit och H2GS, som nästintill kan räkna med att den fossilfria stålen får fri tilldelning. Men det är mer oklart om den gröna vätgasen kommer att få samma fördelaktiga läge.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Jacob Hederos
Redaktör Altinget Infrastruktur, reporter Altinget Miljö och EnergiSom en del i vinst- och kostnadskalkylen för de nya planerade stålproduktionerna i norra Sverige spelar villkoren för utsläppshandeln en stor roll.
Detta eftersom de potentiella lågutsläpparna då kommer att få stora volymer av utsläppsrätter fritt tilldelade till sig fram till 2034 som de kan sälja vidare, vilket därmed gör att en lika stor andel av ökade produktionskostnaderna inte behöver trilla ner på konsumentledet.
Men inför revideringen av utsläppshandeln har det inte varit helt klart att de nya aktörerna kan få en lika god konkurrenssituation. Centralt har varit frågan om, och hur, de ska omfattas av samma riktmärken, och därmed också få samma konkurrensvillkor inom utsläppshandeln. I den senare frågan har striden bland annat rört om de ska vara med att sätta riktmärket, och därmed pressa ner nivån på fri tilldelning genom att sänka genomsnittsnivån för märket.Instruktionen är jättetydlig, och följer de instruktionen så ska vi få tilldelningOla Hansén, H2GS