Analys av 
Johanna Alskog

Vem blir vad – högsäsong för ministerbingo

KOMMENTAR. Vem kommer att få stanna, vem måste gå, vem blir ny, vem blir vad? Och borde ministerportföljerna på miljöområdet packas om?

Något nytt, något gammalt, inget blått. På måndag är det dags för Stefan Löfven att presentera sin – och Sveriges – nya regering.
Något nytt, något gammalt, inget blått. På måndag är det dags för Stefan Löfven att presentera sin – och Sveriges – nya regering.Foto: Regeringen
Johanna Alskog

Statsminister Stefan Löfven har några få dygn på sig att sy ihop en ny regering och de kvalificerade gissningarna om vem som borde få vilken ministerhatt på måndag haglar tätt.

Jag frågar en person med god insyn i de organiserade lantbrukarleden om vem hen tror att LRF önskar sig som landsbygdsminister, och svaret kommer kvickt:

"Vem som helst som inte är miljöpartist."

Men risken för att Socialdemokraterna skulle vilja släppa ifrån sig den ministerportföljen – med landsbygden och skogsindustrin – får sägas vara liten. Dessutom är det svårt att se varför Stefan Löfven skulle utmana relationen med sina nya partners så snabbt, en miljöpartistisk landsbygdsminister skulle reta Centern lika mycket som det skulle reta LRF.

Blir Bucht kvar?

Så landsbygdsministern lär förbli S-märkt, frågan är om hen fortsatt kommer att heta Sven-Erik Bucht? Han har haft uppenbara problem att ro flera frågor i hamn, så som nationella skogsprogrammet och livsmedelsprogrammet. Förmågan att samarbeta med miljödepartementet, det vill säga med Åsa Romson och sedan med Karolina Skog, har dessutom tett sig knackig.

Återstår att se vilken socialdemokrat som Stefan Löfven tror kan få såväl landsbygdens som lant- och skogsbruket förtroende (det är inte nödvändigtvis samma sak). Kanske vore det dags för en kvinna på posten?

Det vore också dags med en spänstigare dynamik mellan landsbygds- och miljöministern än under de gångna fyra åren. De måste inte bada i tunna och grilla korv tillsammans, men den här mandatperioden kan inte MP och S riskera fastna i att bevaka sina egna positioner, utan ska ro i land överenskommelsen med L och C – och där finns ett och annat att hantera på miljöområdet.

Blir Skog kvar?

För miljöministern lär förbli en miljöpartist även efter måndagen, allt annat vore en skräll. En del talar för att Karolina Skog sitter kvar, hon kallas "trygg och redig" även av personer i de borgerliga leden och hon anses ha en stabil position i sitt parti. Samtidigt går det att ifrågasätta om hon har gjort tillräckligt stort avtryck.

Svante Axelsson, regeringens samordnare i Fossilfritt Sverige och tidigare ordförande i Naturskyddsföreningen, dyker upp i olika spekulationer som tänkbart ministerämne. "Han är kapabel att förena väldigt olika intressen." säger en politiker från ett annat parti som kan se honom såväl som infrastrukturminister som minister med en tvärgående portfölj – för klimat och omställning. 

Det är svårt att se hur det skulle finnas tid för att rita upp en sådan omfattande reform av departementsindelningen tills på måndag. Klimatfrågorna gjorde en flytt under mandatperioden, från miljö- och energidepartementet till utrikesdepartementet, till MP-språkröret och biståndsministern Isabella Lövins portfölj. Det finns argument för och mot flytten, kanske flyttas klimatfrågorna igen, men ett som är säkert är att Miljöpartiet inte lär tappa klimatfrågorna ur sikte.

Vem blir ny Baylan?

Få tror att Ibrahim Baylan fortsätter som (S)-energiminister. Han rodde Energiöverenskommelsen i land, nu får någon annan ta vid när han förväntas flyttas uppåt till en politiskt mer prestigefylld ministerpost. En politiker på vänsterkanten nämner Chalmersprofessorn och Energimyndighetens tidigare GD Tomas Kåberger som en passande efterträdare. En politiker från högerhåll tycker att Ingemar Nilsson skulle vara rätt socialdemokrat att ta sig an uppgiften att göra verkstad av Energiöverenskommelsen och hantera fempartisamarbetet inom den så kallade genomförandegruppen, "han är en hederlig person, en trygg hantverkare".

Eller så plockar Stefan Löven helt enkelt hem EU-parlamentarikern Jytte Guteland och utrustar henne med energiportföljen.

Bör Bolund synas bättre?

Extra intressant blir var Miljöpartiet placerar nuvarande finansmarknadsministern Per Bolund. Bolund är favorittippad som språkrör efter Gustav Fridolin. Kommer han redan nu att puttas fram för att synas lite bättre i politikens rampljus?

Sist och slutligen: Maria Wetterstrand. Hon är obligatorisk i varje text som innehåller spekulationer om potentiella MP-ministrar och hon anses i regel kunna fylla upp vilken ministerkostym som helst. Eller för att citera en person i publiken vid ett Almedalsseminarium där Wetterstrand ingick i panelen: "Kom tillbaka Maria!"

Nämnda personer

Sven-Erik Bucht

Tidigare landsbygdsminister (S)
Kurs i företagsekonomi (Luleå Tekniska uni. 1996)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00