"Vattenförvaltningen måste reformeras"
DEBATT. Det omfattande arbetet med att genomföra de politiska besluten inom den svenska vattenförvaltningen har nu satt igång. Resultatet i den första fasen visar att den svenska vattenförvaltningen måste reformeras i grunden och vattenmyndigheternas kompetens breddas, skriver Jens Bjöörn, Fortum.
Av: Jens Bjöörn
ansvarig för samhällskontakter vattenkraft, Fortum
Riksdagen antog den 13 juni regeringens proposition Vattenmiljö och vattenkraft (Prop. 2017/18:243) som baseras på den energiöverenskommelse som slöts i juni år 2016. Målet är att vattenkraften ska miljöanpassas i enlighet med ramvattendirektivet och samtidigt utvecklas för att bättre bidra till det fortsatta byggandet av ett helt förnybart energisystem fram till år 2040.
Hav:s förslag i fel riktning
Det omfattande arbetet med att genomföra de politiska besluten inom den svenska vattenförvaltningen har satts igång. Havs- och vattenmyndigheten har inlett processen med att se över sin författning som i sin tur ska tillämpas av vattenmyndigheterna. Översynen av författningen sker i två steg och vi har nu fått ta del av det första.
Tyvärr kan vi inte se hur den nu föreslagna revideringen av HVMFS 2013:19 kan bidra till att säkerställa en framtida modern och effektiv vattenkraft i enlighet med energiöverenskommelsen från år 2016 och propositionen Vattenmiljö och vattenkraft. I den nu föreslagna revideringen finns det inte några förslag som förbättrar dagens situation med bland annat undermåliga och i många fall direkt felaktiga klassificeringarna av vattenförekomster.
Viktiga förutsättningar
En väl fungerande vattenförvaltning är helt central för att nå de politiska målen för vattenkraften. Ett pragmatiskt arbetssätt behövs för att hitta de bästa åtgärderna både för energi och miljö.
Även om det inte säges uttryckligen i propositionen så har utgångspunkten varit att den fortsatta miljöanpassningen av vattenkraften både ska och kan genomföras utan att mer än 1,5 terawattimmar vattenkraft går förlorad. För att begränsa påverkan på vattenkraftproduktionen, framförallt avseende framtida reglerförmåga, är det helt avgörande att ramvattendirektivets möjligheter till KMV-klassning, undantag och lägre ställda krav används fullt ut (KMV=kraftigt modifierade vatten). Detta är ett tydligt krav på de tillämpande myndigheterna enligt propositionen.
Anmärkningsvärt ställningstagande
När vattenkraften nu ska förses med moderna miljövillkor under den kommande tjugoårsperioden så är det helt avgörande att prövningen sker utifrån tillförlitliga och väl avvägda miljökvalitetsnormer. Det är därför anmärkningsvärt att myndigheten inte är beredd att göra en vetenskaplig översyn av de enskilda bedömningsgrunderna med hänvisning till att detta inte är nödvändigt och att man inte har tid att göra det. Enligt Fortum är en översyn helt nödvändig och borde ges högsta prioritet. Vidare menar vi till skillnad från myndigheten att det tillgängliga vetenskapliga underlaget är otillräckligt för att säkerställa tillförlitliga klassificeringar och väl avvägda miljökvalitetsnormer.
Ett konkret exempel på vad bristande vetenskaplig grund kan leda fram till är användningen av VIX, en metod för att bedöma skillnaden mellan påverkade och opåverkade vattenförekomster som tagits fram på Sveriges Lantbruksuniversitet. Metoden är så komplicerad att endast ett litet fåtal experter kan förstå den. Dessutom framstår den som helt oanvändbar då den felklassar 60 procent av opåverkade vattenförekomster. Det innebär att metoden har lika stor felklassning i påverkade områden.
Höga förväntningar inför nästa fas
När det gäller den kommande andra fasen av Havs- och vattenmyndighetens översyn av föreskrifterna är förväntningarna högt ställda. En väl fungerande vattenförvaltning är helt central för att nå de politiska målen för vattenkraften. Ett pragmatiskt arbetssätt behövs för att hitta de bästa åtgärderna både för energi och miljö. Författningen HVMFS 2013:19 borgar inte för ett sådant arbetssätt. Ett helt centralt inslag i den framtida vattenförvaltningen är möjligheten till ett aktivt deltagande för alla berörda intressenter i processen.