Vattenfalls ordförande ser inga enkla lösningar

BRUNKOL. Nedläggning eller försäljning. Vattenfalls båda alternativ för den tyska brunkolsverksamheten är ekonomiskt vanskliga, enligt styrelseordförande Lars G Nordström.

Vattenfalls styrelseordförande Lars G Nordström.
Vattenfalls styrelseordförande Lars G Nordström.Foto: Vattenfall
Johanna Alskog

Statliga energibolaget Vattenfall har det tufft. Det konstaterade styrelseordförande Lars G Nordström vid en utfrågning i riksdagens konstitutionsutskott på torsdagen om regeringens styrning av bolaget.

Förutom de lönsamhetsproblem som hela energibranschen brottas med, har Vattenfall dessutom ytterligare tre kvarnstenar om halsen.

- Bolaget har tre specifika problem. Efter avregleringen som skedde för 15 år sen har Vattenfall köpt kärnkraft i Tyskland, köpt kolkraft i Tyskland och bolaget har köpt ett bolag i Holland, som visserligen inte är hållbarhetsmässigt så tveksamt, men där man betalade alldeles för mycket pengar, sade Lars G Nordström.

Vad gäller den tyska omstridda kolkraften vore det en ekonomiskt vansklig balansgång att successivt lägga ner verksamheten, men det gäller även en försäljning. Det sade Lars G Nordström som samtidigt talade för en försäljning.

– Totalt sett så är brunkolsverksamheten en belastning för bolaget. För svenska Vattenfall så är det en belastning. Därför vore det bra om ledning, styrelse och ägare vore överens om att man kanske skulle försöka sälja det här, sade Lars G Nordström.

Bolagets problem är allas problem, menade Nordström.

– Jag är ju ombedd av regeringen, den här och den tidigare, att lösa de här problemen. Det är inte så lätt. Det är inte jag som skapat problemen, jag försöker att lösa dem, sade han.

Vad gäller bolagets tyska brunkol påminde Lars G Nordström om att det inte finns någon enkel utväg på situationen - som skapades av hans företrädare. Inte av honom eller av den förra ordföranden Lars Westerberg, som också var kallad till konstitutionsutskottet.

– De avgörande besluten för brunkolen har tagits före både Westerbergs och Nordströms tid som styrelseordförande. Svårigheten att krypa ur på ett eller annat sätt har funnits där hela tiden, men de är särskilt uppenbara just nu av många skäl, sade han.

 

 

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00