Vattenfall-vd kritiserar tysk energipolitik

ENERGI. Tysklands energiminister Sigmar Gabriel håller för högt tempo i sin kamp mot kolkraftverkens koldioxidutsläpp. Det säger Vattenfalls vd Magnus Hall till den tyska tidningen Handelsblatt.

I slutet på april rådde fortfarande glada miner när energiminister Sigmar Gabriel (fjärde från vänster) och Vattenfalls vd Magnus Hall (andra från vänster) tillsammans invigde en vindkraftspark i Tyskland. När det kommer till Gabriels planer för de tyska kolkraftverken är stämningen annorlunda.
I slutet på april rådde fortfarande glada miner när energiminister Sigmar Gabriel (fjärde från vänster) och Vattenfalls vd Magnus Hall (andra från vänster) tillsammans invigde en vindkraftspark i Tyskland. När det kommer till Gabriels planer för de tyska kolkraftverken är stämningen annorlunda.Foto: Foto: Dantysk
Johanna Alskog

Vattenfalls vd Magnus Hall är vanligtvis mycket försiktig med att blanda sig i den tyska energipolitiken. Det konstaterar den tyska tidningen Handelsblatt apropå att Magnus Hall nu går ut och kritiserar den socialdemokratiska energiministern Sigmar Gabriels planer på en särskild klimatavgift för äldre kolkraftverk.

– Jag anser inte att en straffavgift på koldioxid för kolkraftverk är realistisk. Utfasningen av kolkraften löper på ändå. Gabriel vill påskynda processen, men tempot är alldeles för högt, säger Magnus Hall till Handelsblatt.

Klimatavgiften skulle framför allt drabba just Vattenfall samt den tyska energikoncernen RWE.

Tidpunkten för Magnus Halls inspel är väl valt, enligt Handelsblatt. I morgon träffas Sigmar Gabriel och förbundskansler Angela Merkel (CDU) för att diskutera ett antal stridspunkter i energipolitiken. Högst upp på dagordningen står just klimatavgiften.

Protester från industri och fackförbund har gjort att regeringen lovat att mjuka upp det ursprungliga förslaget något. Ett definitivt beslut väntas till sommaren, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Nämnda personer

Magnus Hall

Styrelseordförande Södra skogsägarna
Civilingenjör i Industriell ekonomi (Linköpings tekniska högskola, 1984)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00