Vattenfall ber att få sälja brunkolen

KLIMAT. Vattenfall bekräftar nu uppgifterna om att ett tjeckiskt bolag är aktuellt som köpare av bolagets brunkolsverksamhet – om svenska regeringen ger sitt godkännande. Men det beskedet dröjer runt två månader, enligt näringsminister Mikael Damberg (S).

Näringsminister Mikael Damberg under pressträffen med anledning av Vattenfalls begäran om att få regeringens godkännande för en försäljningen av bolagets tyska brunkolsverksamhet.
Näringsminister Mikael Damberg under pressträffen med anledning av Vattenfalls begäran om att få regeringens godkännande för en försäljningen av bolagets tyska brunkolsverksamhet.Foto: Foto: Altinget
Johanna Alskog

Försäljningen av vår brunkolsverksamhet känns både strategiskt och finansiellt rätt med tanke på de marknadsförhållanden som råder och den förväntade utvecklingen.

Vattenfalls VD och koncernchef Magnus Hall

"Vattenfall säljer sin tyska brunkolsverksamhet". Så lyder rubriken på gårdagens pressmeddelande från det statliga energibolaget. En mer korrekt beskrivning är att Vattenfall "vill sälja". Först krävs det att regeringen gör grönt

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00