Debatt

"Värna skogsägarnas drivkrafter i skogsprogrammet"

DEBATT. Ett nationellt skogsprogram måste värna markägarnas drivkrafter för ett hållbart och långsiktigt skogsbruk. Därför är det rapporterna från arbetsgrupp tre och fyra som regeringen bör utgå från, skriver Norra skogsägarnas Torgny Hardselius och Jonas Eriksson i en replik till Naturskyddsföreningens Johanna Sandahl.

Norra skogsägarnas ordförande Torgny Hardselius och medlemschef Jonas Eriksson.
Norra skogsägarnas ordförande Torgny Hardselius och medlemschef Jonas Eriksson.Foto: Norra Skogsägarna
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Torgny Hardselius och Jonas Eriksson
ordförande och medlemschef, Norra skogsägarna

Det är glädjande att Naturskyddsföreningen delar Norras uppfattning om att tempot i klimatarbetet behöver öka och att skogen har en viktig roll i övergången till ett hållbart samhälle. Vi har även samsyn om att skogsprogrammet behöver balansera skogens alla värden. Tänk om miljörörelsen i större utsträckning ville vara med och lyfta fram och stötta alla positiva insatser som görs i skogen.

Naturskyddsföreningen skulle i högre utsträckning kunna värna skogsägarnas drivkrafter i brukandet. En förutsättning för att nå miljökvalitetsmålen är nämligen att skogsägare har möjlighet att bedriva ett ekonomiskt bärkraftigt skogsbruk. Då skapas förutsättningar för att investera i frivilliga avsättningar, god miljöhänsyn och naturvårdande skötselåtgärder. Vi behöver tillsammans formulera mätbara och uppföljningsbara indikatorer och delmål som visar hur miljöarbetet utvecklar sig.

Skogsägarnas motivation är grundläggande

Miljömålssystemet behöver helt enkelt utvecklas för att bli mer motivationsskapande. Naturskyddsföreningen är välkommen att dela med sig av sina kunskaper. Välkommen att delta i familjeskogsbrukets gemensamma satsning för att värna skogens vatten. Skogssektorns arbete med att utveckla gemensamma målbilder för god miljöhänsyn är ett arbete som kommer att bidra till en ännu bättre miljövård. Men vi måste komma ihåg att det är skogsägaren som beslutar om och hur åtgärder ska utföras i skogen. Utformningen av skogsprogrammet behöver därför respektera skogsägarnas förfoganderätt och värna markägarnas drivkrafter för ett hållbart och långsiktigt skogsbruk. Utred därför arrendebaserade ersättningar och Artskyddsförordningen. Låt även Kometprogrammet vara det huvudsakliga arbetssättet vid skydd av skog på privat mark.

Kunskap mer effektivt än tvång

Ökad kunskap är långt mer effektivt än tvingande regler och detaljstyrda lagrum. Norra utvecklar för närvarande Norra Skogsskolan som kan höja kompetensen om skogens alla värden bland skogsägare. Vi stöttar även ett forskningsprojekt för hur kulturella ekosystemtjänster ska kunna integreras i skogsägarnas skogsbruksplaner. Vi är övertygade om att kunskap föder engagemang. Dagens modell med frihet under ansvar har varit en framgångsrik väg, där virkesförrådet i våra skogar har fördubblats samtidigt som arealen gammal skog, andelen död ved och arealen äldre lövrik skog ökar.

Växande skog avlastar atmosfären

Samtidigt måste vi inse att klimatfrågan överskuggar alla andra frågor just nu. Vi behöver säkra tillgången på råvara och öka skogsproduktionen för att ta tillvara skogens klimatnytta på ett smart sätt. Tyvärr verkar det finnas stora kunskapsluckor hos politiker, allmänhet och miljörörelsen om hur skogen på bästa sätt bidrar med klimatnytta till samhället. Vi måste se skogens kolbalans och klimatnytta över längre tidsperioder och i ett större landskapsperspektiv. Det är den växande skogen som avlastar atmosfären på koldioxid. Skogen tar idag upp över 80 procent av Sveriges totala utsläpp av koldioxid. När skogen blir gammal avtar kolinbindningen.

Utgå från rapport tre och fyra

Störst klimatnytta ger skogen i övergången till en bioekonomi som baseras på ett aktivt skogsbruk, där fossila råvaror ersätts med förnybara produkter. Skogen är framtidens förnybara råvara med förutsättningar att ersätta allt som vi i dag framställer med olja. Regeringen behöver därför tillse att rapport tre och fyra utgör kärnan i utformningen av Sveriges första nationella skogsprogram. Då har vi på allvar möjlighet att öka tempot i klimatarbetet.

Dokumentation

Torgny Hardselius och Jonas Erikssons debattartikel är en replik till Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl

"Ett trovärdigt skogsprogram kräver ett helhetsgrepp"
Om regeringen följer Norra skogsägarnas råd att välja "rätt grupp och rätt rapport" riskerar det att resultera i ett nationellt skogsprogram utan stöd från stora delar av samhället. Det skriver Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl i en replik till Torgny Hardselius och Jonas Eriksson.

Fler debattartiklar om nationella skogsprogrammet

"Låt skogsprogrammet bidra till en växande bioekonomi"
Nationella skogsprogrammet kan bli språngbrädan till en växande bioekonomi. Tre viktiga åtgärder är att utreda artskyddsförordningen, begränsa hur mycket skog som får undantas från brukande och ett samhällskontrakt för en växande bioekonomi, skriver Torgny Hardselius och Jonas Eriksson från Norra Skogsägarna.

"En hållbar tillväxt är inte möjlig"
Skogen – det gröna guldet – ska bidra till jobb och hållbar tillväxt i hela landet samt till utvecklingen av en hållbar bioekonomi, enligt regeringens vision. Är det verkligen en vettig målsättning? skriver Elin Götmark och David van der Spoel, talespersoner för föreningen Skydda Skogen.

"En nationell skogspolitik måste rymmas inom naturens gränser"
Åtskilliga rapporter visar att antalet rödlistade arter i skogen är oacceptabelt högt och att detta huvudsakligen beror på kalhyggestekniken. Det skriver skriver Christer Johansson och Dennis Kraft från Sveriges ornitologiska förening som uppmanar regeringen att i nationella skogsprogrammet ta hänsyn till naturens gränser och gynna hyggesfritt skogsbruk.

Delta i debatten? Kontakta debattredaktör Ola Hjalmarsson [email protected]

 


Nämnda personer

Jonas Eriksson

Medlemschef Norra skog

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00